Vesti -

SAD razbesnele Kinu: Upirete prstom u nas, a sami ste odgovorni

Kina je nazvala "neodgovornim" i "nerazumnim" izjave američke ministarke finansija Dženet Jelen.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA/JASON LEE / POOL
EPA/JASON LEE / POOL

Jelen je rekla da kreditne aktivnosti Pekinga ostavljaju zemlje u razvoju "zarobljene u dugovima".

Kineska vlada je poručila da su se problemi dugovanja u svetu pogoršali zbog Vašingtona, odnosno povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD, kako je Peking nazvao, "stopom bez presedana".

"Ne prihvatamo nerazumne optužbe. SAD bi trebalo da preduzmu praktične akcije da pomognu zemljama u razvoju, umesto da upiru prstom u druge zemlje i daju neodgovorne komentare", izjavo je portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning.

Jelen je u obraćanju američkim kongresmenima rekla da je "veoma zabrinuta zbog nekih aktivnosti Kine na globalnom nivou" i da se ta zemlja angažuje u zemljama "na način koji ih ostavlja zarobljene u dugovima i koji ne promoviše ekonomski razvoj“.

Pročitajte više:


Totalni kolaps banke: Najveći bankrot od 2008. godine


Ozbiljno upozorenje iz MMF-a

Ona je dodala da Vašington naporno radi na suprotstavljanju uticaju Kine u međunarodnim institucijama i na kreditiranju zemalja u razvoju.

Peking je potrošio 240 milijardi dolara na "kredite za spasavanje" 22 zemlje u razvoju između 2008. i 2021. godine, pri čemu je iznos rastao poslednjih godina jer se više njih bori da otplati kredite utrošene na izgradnju infrastrukture u okviru inicijative "Pojas i put", pokazala je nedavno objavljena studija, navodi Rojters.

Kina pregovara o restrukturiranju duga sa pojedinim zemljama, uključujući Zambiju, Ganu i Šri Lanku, i kritikovana je zbog usporavanja celog procesa.

Kao odgovor, pozvala je Svetsku banku i Međunarodni monetarni fond da takođe ponude rešenja za otplatu dugova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.