Rusija: "Sve je dogovoreno s Kijevom i Ankarom. Ublažićemo blokadu"

Ruska vlada planira da dopusti brodovima koji prevoze žitarice da napuste ukrajinsku luku Odesu, ublažavajući blokadu koja je izazvala strah od nestašice.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.06.2022.

11:41

Rusija:
Foto: shutterstock/Frolova_Elena

Rusko rukovodstvo dogovorilo je s Kijevom i Ankarom plan za deblokiranje pošiljki žitarica iz Odese, navode provladine novine Izvestija pozivajući se na vladine krugove, prenosi Jutranji list.

"U teritorijalnim vodama susedne zemlje turske vojne snage preuzeće deminiranje, a takođe će pratiti brodove do neutralnih voda", navodi se u izveštaju od ponedeljka.

Ruski ratni brodovi potom bi pratili brodove sa žitom do Bosfora.

Ovaj korak dolazi u vreme rasta cena hrane nakon što je rat Moskve protiv Ukrajine doveo do velikih turbulencija na svetskim tržištima. Ukrajina je jedan od najvećih svetskih izvoznika žitarica, a kolaps njenih isporuka nakon sukoba jako je pogodio afričke zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je primio predsednika Afričke unije i Senegala Makija Sala kako bi razgovarali o tom pitanju.

Putin je negirao da je Rusija odgovorna za visoke cene, ali je rekao da je spreman da olakša isporuku žita.

Očekuje se da ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u sredu u Ankari razgovara o tom pitanju. Nakon razgovora, plan za deblokadu žita u Odesi treba biti službeno odobren, pišu novine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: