Rusija prestigla Irak

Udeo zemalja OPEK-a u indijskom uvozu nafte u fiskalnoj 2022/23. godini najmanji je u poslednje 22 godine, jer je skočio indijski uvoz jeftinije ruske nafte.

Svet

Izvor: Index

Ponedeljak, 24.04.2023.

15:56

Rusija prestigla Irak
EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN

To pokazuju podaci dobijeni iz industrijskih izvora, prenosi Indeks.

Članicama OPEK-a, uglavnom s Bliskog istoka i iz Afrike, udeo na indijskom tržištu nafte smanjen je na 59 odsto u fiskalnoj godini zaključno s martom 2023, s oko 72 odsto u fiskalnoj 2021/2022, pokazuje Rojtersova analiza podataka koji datiraju od 2001/2002.

Rusija je prvi put pretekla Irak i postala najveći dobavljač nafte Indiji, poguravši Saudijsku Arabiju na treće mesto, pokazuju podaci. Udeo OPEK-a smanjio se jer je Indija, koja je u prošlosti retko kupovala rusku naftu zbog visokih troškova prevoza, sada glavni naftni klijent za rusku naftu koja se doprema morem, koju su zapadne zemlje odbacile nakon početka sukoba Rusije i Ukrajine u februaru prošle godine.

Indija je uvezla oko 1,6 miliona barela dnevno (bpd) ruske nafte u 2022/23. godini, što je oko 23 posto od ukupno uvezenih 4,65 miliona bpd. Odluka OPEK-a i njihovih saveznika (OPEK+) da smanje proizvodnju u maju mogla bi dodatno smanjiti udeo OPEK-a u Indiji, trećem najvećem svetskom uvozniku nafte, u ostatku ove godine ako ruske isporuke ostanu povećane.

Indijski uvoz nafte porastao za devet posto

"Ruska sirova nafta već je jeftinija od sličnih bliskoistočnih vrsta i čini se da OPEK smanjenjem proizvodnje šteti samome sebi", rekao je analitičar Refinitiva Esan Ul Hag. "To će dodatno smanjiti njegov tržišni udeo u Aziji", dodao je.

Veći uvoz ruske nafte povećao je udeo zemalja Zajednice nezavisnih država (ZND) na rekordnih 26.3 posto, a smanjio udeo bliskoistočnih i afričkih zemalja na najniži nivo u 22 godine, na 55 posto odnosno 7.6 posto. Poređenja radi, udeo Bliskog istoka u 2021/22. godini iznosio je 64 posto, dok je afrički iznosio 13.4 posto, pokazuju podaci.

U 2022/2023. udeo zemalja Latinske Amerike smanjio se na 4,9 posto, najniži nivo u 15 godina.

Indijski uvoz nafte u 2022/23. porastao je za devet posto u odnosu na godinu ranije, dok su tamošnje državne rafinerije intenzivirale aktivnosti kako bi podmirile rastuću domaću potražnju za gorivom nakon što su se privatne rafinerije okrenule izvozu umesto prodaje goriva po cenama ispod tržišnih na domaćem tržištu, pokazuju podaci.

"OPEK-ova odluka pomaže Rusiji"

Lokalne rafinerije zajedno su preradile oko šest posto više sirove nafte u 2022/23. oko 5,13 miliona barela dnevno, pokazuju vladini podaci. Indija je u martu uvezla gotovo pet miliona barela dnevno nafte, neznatno više nego u mesecu ranije, pri čemu je ruska nafta činila oko 36 posto ukupnog uvoza, pokazuju podaci.

"OPEK-ova odluka o smanjenju proizvodnje pomaže i Rusiji", rekao je analitičar Hag, dodajući da je planirano smanjenje snabdevanja podiglo globalne cene nafte i istovremeno smanjilo popuste za rusku naftu u odnosu na referentne vrednosti Brent i Dubai.

Nekim ruskim teretima cena premašuje 60 dolara po barelu, gornju granicu koju su nametnule zemlje grupe G7, Evropska unija i Australija kako bi ograničile prihode Moskve, a trgovcima omogućile pristup zapadnim brodovima i osiguranju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Puca prijateljstvo: Kina okreće leđa Rusiji?

Kineski izvoz u Rusiju opao je u martu, prvi put od sredine 2022. godine, zbog sve većih pretnji Vašingtona da će uvesti sankcije Pekingu ako kineski izvozni proizvodi pomognu Moskvi u ratu protiv Ukrajine.

8:11

18.4.2024.

1 d

Podeli: