Biz - B92.net

"Rat proizveo neviđenu globalnu krizu gladi – 2023. godine bi mogla biti još gora"

Svet se suočava sa katastrofom zbog sve veće nestašice hrane, poručio je danas putem video-linka generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/HEINZ-PETER BADER
EPA-EFE/HEINZ-PETER BADER

To je poručio učesnicima sastanka Grupe sedam (G7), ekonomski najrazvijenih zemalja u Berlinu.

Gutereš je naveo da je sukob u Ukrajini još više poremetio globalno snabdevanje hranom, koje je već bilo ugroženo klimatskim promenama, pandemijom koronavirusa i velikim ekonomskim razlikama između zemalja i da je proizveo "neviđenu globalnu krizu gladi", koja već pogađa stotine miliona ljudi, navodi AP.

"Postoji realan rizik da će 2022. godine na više mesta u svetu biti proglašena glad, a 2023. bi mogla biti još gora", saopštio je on u video-poruci zvaničnicima iz desetina bogatih zemalja i zemalja u razvoju okupljenih u Berlinu, prenosi AP.

Gutereš je napomenuo da će žetve širom Azije, Afrike i Amerike biti smanjene, jer se poljoprivrednici širom sveta bore da izađu na kraj s rastućim cenama đubriva i energije.

"Ovogodišnji problemi pristupa hrani mogli bi postati globalna nestašica hrane naredne godine. Nijedna zemlja neće biti imuna na društvene i ekonomske posledice takve katastrofe", istakao je Gutereš, prenosi AP.

On je dodao da pregovarači UN-a rade na sporazumu koji bi Ukrajini omogućio izvoz hrane, uključujući i transport preko Crnog mora, i dozvolio Rusiji da plasira hranu i đubrivo na svetska tržišta bez ograničenja, navodi AP.

Generalni sekretar UN-a je pozvao da se uvedu olakšice siromašnim zemljama u pogledu njihovog duga kako bi im se pomoglo da održe privredu i apelovao je na privatni sektor da pomogne da se stabilizuju globalna tržišta hrane.

Predsedavajuća sastanka u Berlinu, nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, istakla je da je tvrdnja Moskve da su sankcije koje je Zapad uveo Rusiji prouzrokovale nestašicu hrane "potpuno neodrživa", navodi AP.

"Rusija je u maju i junu ove godine izvezla onoliko pšenice koliko i u istim mesecima 2021", navela je Analena Berbok, prenosi AP.

Ona je ponovila Guterešove tvrdnje da nekoliko faktora leži u osnovi rastuće krize gladi širom sveta i istakla da su akcije ruske vojske u Ukrajini "pretvorile taj talas u cunami", navodi američka agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.