Svet

Utorak, 01.11.2022.

08:30

Putin: "Dobio sam izveštaj"; "Brzo će"

Kompanija "Gasprom" pregledala je mesto na kojem je došlo do eksplozije u kojoj su oštećene cevi gasovoda "Severni tok".

Izvor: Tanjug

Putin:
EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

To je izjavio predsednik Rusije Vladimir Putin.

"Dobio sam izveštaj (direktora Gasproma Alekseja) Milera da su uradili pregled. Gaspromu je, inače, dozvoljeno da ispita mesta eksplozije", rekao je Putin u ponedeljak uveče.

On je dodao da su pronađena dva kratera - jedan dubok tri metara i jedan dubok pet metara.

Putin je ocenio da je besmisleno optuživati Rusiju da je odgovorna za eksploziju na gasovodima.

Napadi na gasovode "Severni tok 1" i "Severni tok 2" izvedeni su 26. septembra.

Rusko Ministarstvo odbrane optužilo je predstavnike Ratne mornarice Velike Britanije da su učestvovali u planiranju i realizaciji, kako navodi Moskva, "terorističkog napada" u Baltičkom moru 26. septembra, kada su oštećeni gasovodi "Severni tok" i "Severni tok 2", podsećaju RIA Novosti.

Moskva tvrdi da su oni rukovodili i napadom na Sevastopolj uz pomoć dronova, koji je izveden u nedelju ujutru.

Velika Britanija je demantovala ruske navode, nazvavši ih "lažnim tvrdnjama epskih razmera".

Brzo će

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da bi čvorište prirodnog gasa u Turskoj moglo biti uspostavljeno prilično brzo i predvideo da će mnogi kupci u Evropi želeti da potpišu ugovore.

Putin je predložio da Turska bude baza za snabdevanje gasom ranije ovog meseca, nakon što su gasovodi Severni tok 1 i Severni tok 2 ispod Baltičkog mora oštećeni u eksplozijama u septembru, preneo je Rojters.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da se slaže sa tom idejom, navela je agencija.

Putin je izjavio da je veoma teško raditi direktno sa evropskim komercijalnim partnerima.

"Lakše nam je da radimo sa Turskom. Predsednik Erdogan je čovek od reči...i lakše nam je da kontrolišemo Crno more", istakao je Putin na konferenciji za novinare.

"Ovo je sasvim realan projekat i možemo to da uradimo prilično brzo, a biće dovoljno ljudi koji žele da zaključe ugovor...Ne sumnjam da u Evropi ima mnogo onih koji to žele", zaključio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se haos? Komšijama preti talas bankrota

Bugarskim ugostiteljima i hotelijerima prete bankroti zbog rastućih cena električne energije u zemlji, a predstavnici ove industrije pozivaju vladu u Sofiji na hitnu intervenciju kako bi se sačuvala stabilnost sektora.

17:04

24.7.2024.

13 h

Podeli: