Vesti -

Proširili zabranu: "Iz Ukrajine? Neće proći"

Slovačka vlada je produžila i proširila zabranu uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Profimedia – Robert Nemeti / Anadolu
Foto: Profimedia – Robert Nemeti / Anadolu

Istakli su da kompenzacija EU pokriva tek delić gubitaka poljoprivrednika koji ne mogu da budu konkurencija jeftinom uvozu, prenosi Indeks.

Zbog uvoza ukrajinskog žita slovački poljoprivrednici pretrpeli su gubitke od oko 110 miliona evra, rekao je slovački ministar poljoprivrede Ričard Takač za agenciju TASR, a EU im je isplatila samo oko pet miliona evra odštete.

"Zato smo bili prisiljeni da produžimo zabranu dok EU ponovo ne ograniči uvoz", dodao je slovački ministar.

Dodato još 10 proizvoda

Važeća zabrana obuhvata samo uvoz pšenice, kukuruza, uljane repice i suncokreta i trebala je da istekne krajem godine. Vlada je sada na listu dodala još 10 poljoprivrednih proizvoda, uključujući hmelj, med i šećer od trske i repe. Poljska i Mađarska već su uvele slična ograničenja.

EU je Bugarskoj, Poljskoj, Rumuniji, Slovačkoj i Mađarskoj odobrio zabranu prodaje ukrajinskih proizvoda na domaćim tržištima koja bi trebala da spreče obaranje cena. Odluka EU istekla je u septembru, a Poljska, Mađarska i Slovačka su produžile meru.

Rat značajno otežao ukrajinski izvoz preko luka

Ukrajinski poljoprivredni proizvodi i dalje prolaze kroz njihovu teritoriju, ali uz strožu kontrolu. Trenutno oko 80 posto poljoprivrednih proizvoda koji bi trebalo da budu samo u tranzitu ostaje u Slovačkoj, a to šteti slovačkim proizvođačima, naglasio je Takač.

Ukrajinski izvoz preko luka na Crnom moru znatno je otežan od početka sukoba Rusije i Ukrajine. Ujedinjene nacije posredovale su u sklapanju dogovora koji je trebao da garantuje siguran prolaz pošiljki, ali Moskva se ovog leta povukla, tvrdeći da nisu ispunjene odredbe o ruskom izvozu.

Ukrajina sada izvozi žitarice uglavnom preko Poljske, Slovačke, Mađarske i Rumunije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.