Pred građanima pitanje: Ukinuti keš ili ne? "To nosi i veliku opasnost..."

Građani Švajcarske odlučiće na referendumu žele li da zadrže plaćanje u gotovini.

Svet

Izvor: Jutarnji list

Utorak, 07.02.2023.

10:23

Pred građanima pitanje: Ukinuti keš ili ne?
Ilustracija: Shutterstock/FetViewRoom

To je objavilo udruženje, utvrdivši da je država prikupila dovoljno potpisa za organizaciju javnog izjašnjavanja, prenosi Jutarnji list.

Gotovina polako izlazi iz upotrebe u mnogim ekonomijama budući da elektronska plaćanja postaju standard za transakcije u digitalizovanim društvima, što državi olakšava praćenje postupaka svojih građana, tvrde u Free Switzerland Movement-u (FBS).

Udruženje želi da se švajcarskom zakonu o valuti, koji uređuje kako centralna banka i vlada upravljaju snabdevanjem novcem, doda odredba da u opticaju uvek mora da bude "dovoljna količina" novčanica ili kovanica.

FBS je saopštio da je prikupio više od 111.000 potpisa građana koji podržavaju referendum o tom pitanju, desetak hiljada više od propisanih minimalno 100 hiljada.

Prema švajcarskom sistemu demokratije, dobije li potporu glasača, predlog će postati zakon, iako vlada i parlament moraju da odluče o njegovom sprovođenju.

"Jasno je da... odbacivanje gotovine ne otvara samo pitanja transparentnosti, jednostavnosti ili sigurnosti... već da nosi i veliku opasnost od totalitarnog nadzora", rekao je predsednik FBS-a Ričard Koler na web stranici grupe.

Švajcarska bi po njegovim rečima trebala da preuzme glavnu ulogu u odbrani gotovine u Evropi budući da bi insistiranje na takvim garancijama u EU uključivalo "gotovo nemoguć" proces pribavljanja dozvola svih 27 država članica.

Trend bezgotovinskog plaćanja snažno je ubrzao u vreme pandemije Kovida 19, ali prisutan je još od 2017. kada je istraživanje agencije Ipsos pokazalo da gotovina ne bi nedostajala čak i više od trećine Evropljana i Amerikanaca i da je njih 20 odsto više i ne koristi, navodi Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: