Vesti -

Poznata banka posle 150 godina zatvara poslovnice

Poznata nemačka banka Rajfajzen Hohtaunus zatvara poslovnice širom zemlje zbog sve manje potrebe građana za gotovinom.

Izvor: Fenixmagazin
Podeli
Foto: shutterstock, Anton_AV
Foto: shutterstock, Anton_AV

Banka je navela da se odlučila na nesvakidašnji korak nakon što je primetila neobično nisku potražnju za gotovinom u svojim poslovnicama. Navodno je prošle godine imala prosečno dva klijenta po satu.

Odluka banke da zatvori sve svoje poslovnice u Nemačkoj, međutim, neće uticati na ponudu gotovine. Banka planira da kroz saradnju sa velikim trgovačkim lancima izađe u susret svojim klijentima koji će i dalje moći da podižu gotovinu, ali ne više u tipičnom bankarskom okruženju.

Drastičan potez postavlja još veće pitanje - može li ovo biti početak kraja ere gotovine? Stručnjaci kažu da bi i druge banke mogle da slede ovakav primer.

Zatvaranje svih poslovnica donosi ogromno finansijsko olakšanje. Studija koju je sproveo Mekinzi & Kompani pokazuje da snabdevanje poslovnica gotovinom košta banke oko dve milijarde evra godišnje - uključujući i troškove za oko 55.000 bankomata širom zemlje.

Promena takođe odražava promenu navika potrošača. Pametni telefoni i drugi digitalni načini plaćanja postaju sve popularniji. Potražnja za gotovinom je u padu i to posebno među mlađim kupcima.

Rajfajzen Hohtaunus banka bi mogla da preuzme važnu ulogu jer podstiče druge banke na zatvaranje tradicionalnih poslovnica u korist digitalnih i funkcionalnijih rešenja.

Banka je inače osnovana 1870. godine.

Sedište se nalazi u Bad Homburgu.

Prva faza novog zakona o imigraciji radne snage, podsetimo, stupile su na snagu, a te promene, koje su posledica ozbiljnog nedostatka stručnih radnika u Nemačkoj, donose pogodnosti i za građane Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.