Potpisano: Dogovorili se Ukrajinci i Rusi

Potpisan je sporazum o nastavku izvoza zita iz ukrajinskih luka na Crnom moru.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.07.2022.

16:24

Potpisano: Dogovorili se Ukrajinci i Rusi
Foto: EPA-EFE/ SEDAT SUNA

Rusija, Ukrajina, Turska i Ujedinjene nacije potpisale su danas u Istanbulu ključni sporazum o deblokadi izvoza ukrajinskog žita i đubriva iz luka na Crnom moru.

Kako prenosi Rojters, postizanje sporazuma će olakšati sve veću prehrambenu krizu, koja se pogoršala tokom rata u Ukrajini.

Prethodno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio da će svetu objaviti dobre vesti o izvozu žitarica nakon što delegacije Ukrajine i Rusije potpišu sporazum.

UN: Primena za nekoliko nedelja

Ujedinjene nacije očekuju da će sporazum koji je danas postignut o deblokadi izvoza ukrajinskog žita preko Crnog mora biti u potpunosti operativan za nekoliko nedelja, navela su dva visoka zvaničnika UN.

Kako su dodali neimenovani zvaničnici, očekuje se da će nivo isporuka dostići obim od pre rata od pet miliona tona mesečno, prenosi Rojters.

Ukrajina, Rusija, Turska i UN potpisale su sporazum u Istanbulu o deblokadi izvoza ukrajinskog žita koji će, kako navodi Turska, označiti prvi korak ka ublažavanju međunarodne prehrambene krize nastale usled rata u Ukrajini.

Zvaničnici UN su naveli da su strane u sporazumu dogovorile generalni redosled poteza, kao i načine za što bržu realizaciju dogovorenog.

Jedan od zvaničnika naveo je da će od sutra početi uspostavljanje zajedničkog koordinacionog centra i dodao da ostaje da se razrade manji detalji pre nego što inicijativa bude u potpunosti realizovana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

1 d

Podeli: