Poslednji krug

Krovna kompanija Fejsbuka, Meta Platforms, započela je ove nedelje poslednji, treći krug otpuštanja u sklopu plana ukidanja 10.000 radnih mesta.

Svet

Izvor: B92

Subota, 27.05.2023.

10:58

Poslednji krug
Foto: DANIEL CONSTANTE / Shutterstock.com

Početkom godine Meta je bila prva velika visokotehnološka kompanija koja je najavila drugi krug masovnih rezova radne snage, nakon što je prošle jeseni otpušteno više od 11.000 radnika, piše Rojters.

Otpuštanjima je broj zaposlenih u kompaniji pao na stanje na kojem je bio sredinom 2021., nakon dinamičnih zapošljavanja kojima je broj radnika udvostručen od 2020. Rojters prenosi da je nekoliko Metinih radnika koji rade u timovima poput marketinga, ljudskih resursa, inženjeringa i korporativnih komunikacija na LinkedInu objavilo da su otpušteni, prenosi Poslovni dnevnik.

Deonica kompanije blago je porasla na prilično slabom tržištu. Od početka godine vrednost joj je više nego udvostručena i među najboljim performerima je u S&P 500 indeksu. Ulagači su time nagradili nastojanja rezanja troškova kao i fokus na implementaciju veštačke inteligencije.

Šef Mete Mark Zakerberg u martu je najavio da će se otpuštanja u drugom talasu dogoditi u tri "momenta" tokom nekoliko meseci i biti okončana u maju, nakon čega bi se mogle nastaviti tek manje runde.

Dosadašnja ukidanja uglavnom su pogodila neinženjerske pozicije. Zakerberg je u martu obećao "značajno" restrukturisanje poslovnih timova i povratak na "optimalni odnos inženjera i ostalih uloga".

Kompanija je saopštila da će najnovija rezanja verovatno uticati na oko 490 radnika u Dablinu, odnosno oko 20 posto njihove irske radne snage. Otkazi su usledili nakon meseci slabljenja rasta prihoda usred visoke inflacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Konačno, stiže prvih šest

Prvih šest od ukupno 12 borbenih aviona Rafal F3-R u Hrvatsku bi trebalo da sleti u četvrtak, 25. aprila, a avione će iz Francuske do baze Pleso dovesti hrvatski piloti koji su se oko godinu dana obučavali u Francuskoj.

10:23

23.4.2024.

20 h

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

1 d

Podeli: