"Pobedili smo"

Francuski ministar ekonomije Bruno le Mer izjavio je danas da najnoviji podaci pokazuju da je Evrozona uspela da pobedi inflaciju.

Svet

Izvor: Tanjug

Petak, 23.02.2024.

09:30

EPA-EFE/ALAIN JOCARD / POOL

Obraćajući se novinarima uoči neformalnog sastanka Saveta za ekonomska i finansijska pitanja (ECOFIN) u Gentu, Le Mer je naglasio da bi Evrozona sada trebalo da se usredsredi na novi cilj kako bi se njena ekonomija ponovo proširila.

Nedavno je Le Mer predvideo da će godišnja stopa inflacije u Francuskoj pasti ispod 3 odsto u prvoj polovini 2024. U međuvremenu, u januaru je zemlja prijavila inflaciju od 3,1 odsto.

Godišnja stopa inflacije u Evrozoni u januaru potvrđena na 2,8 odsto

Međugodišnja stopa inflacije u Evrozoni je u januaru pala na 2,8 odsto u odnosu na decembar, kada je iznosila 2,9 odsto, u skladu sa prethodnom preliminarnom procenom, objavio je Evrostat na svom veb-sajtu.

Cene energije u Evrozoni su u januaru pale za 6,1 odsto međugodišnje, dok su cene hrane, alkohola i duvana porasle za 5,6 odsto, inflacija u sektoru usluga je iznosila četiri odsto, a industrijski proizvodi osim energenata poskupeli su za dva odsto, navodi se na sajtu Evrostata.

Godišnja stopa bazne inflacije u Evrozoni je takođe pala, sa 3,4 odsto na 3,3 odsto, i sada je najniža od marta 2022. godine.

Evropska unija je u januaru zabeležila inflaciju od 3,1 odsto, a ona je bila najniža u Danskoj i Italiji, po 0,9 odsto, kao i u Letoniji, Litvaniji i Finskoj, po 1,1 odsto.

Najveća inflacija u EU je u januaru zabeležena u Rumuniji – 7,3 odsto i u Estoniji – pet odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

17 h

Podeli: