Pad? Ma jok

Britanski ministar finansija Džeremi Hant odbacio je tvrdnje o padu britanske ekonomije, obećavajući da će Bregzit "katalizirati" novo doba rasta.

Svet

Izvor: Tanjug

Nedelja, 29.01.2023.

13:33

Pad? Ma jok
EPA-EFE/ANDY RAIN

Hant, koji je stabilizovao finansijska tržišta nakon previranja oko "mini budžeta" bivše premijerke Liz Trus u septembru prošle godine, nagovestio je da će se držati povećanja poreza u predstojećem godišnjem budžetu, što je razbesnelo neke poslanike u vladajućoj Konzervativnoj stranci, preneo je Rojters.

Ponovio je svoju ambiciju da stvori "novu Silicijumsku dolinu" .

"Naš plan za rast je neophodan, podstaknut i omogućen Bregzitom", rekao je Hant u govoru u sedištu Blumberga u Londonu.

Agencija podseća da je ostalo šest nedelja do usvajanja budžeta 15. marta, a da je rejting Hantove stranke daleko iza opozicione Laburističke partije, uoči izbora koji se očekuju sledeće godine.

Hant je rekao da želi niže poreze, ali da zdrav novac mora da bude na prvom mestu.

"Poverenje u budućnost počinje iskrenošću prema sadašnjosti i ne treba da zaziremo od najvećeg izazova sa kojim se suočavamo, a to je naša loša produktivnost", rekao je Hant.

Portparolka za finansije Laburističke partije Rejčel Rivs rekla je da je Konzervativna partija beleži 13 godina ekonomskog neuspeha.

"Torijevci nemaju plan za sada, niti plan za budućnost", istakla je ona u saopštenju.

Zvanični podaci pokazuju da je Britanija jedina privreda Grupe sedam koja nije uspela da povrati nivo rasta u odnosu na period pre pandemije do trećeg kvartala 2022.

Većina ekonomista kaže da je Bregzit do sada doprineo slabim poslovnim investicijama, trgovinskim i ekonomskim učinkom zemlje.

Hant je potvrdio da će reforme u pravilima Evropske unije i Nova Direktiva Solventnost II koju je usvojio Evropski parlament, biti sprovedene u narednim mesecima, omogućavajući investitorima da više ulažu u privredu.

"Sa nestabilnim tržištima i visokom inflacijom, zdrav novac mora da bude na prvom mestu", rekao je Hant i dodao da je prioritet borba protiv inflacije.

Britanski ministar je izrazio zabrinutost povodom Zakona o smanjenju inflacije Sjedinjenih Američkih Država, koji je stupio na snagu ove godine i kojim je predviđeno stotine milijardi dolara subvencija za zelenu ekonomiju.

"Da, zabrinuti smo zbog Zakona o smanjenju inflacije, a razlog je što verujemo u slobodnu trgovinu", rekao je Hant, odgovarajući na pitanje novinara da li je vlada tražila način da pomogne britanskim preduzećima koja promovišu zelenu ekonomiju.

"Ali da li smo zabrinuti za dugoročnu budućnost naše industrije čiste energije - apsolutno ne," rekao je Hant.

Upitan da li će ponuditi sopstvene subvencije, Hant je rekao da je siguran da će predstaviti paket koji Britaniju čini visoko konkuretnom, ali da ne misli da su "subvencije nužno najbolji način".

"Mislim da je ono što ljudi žele kreativnost, inovativnost, ideje. A klima, odnosno regularna struktura, podstiču investicije," rekao je britanaski ministar.

Evropska unija je ranije izrazila ozbiljnu zabrinutost u vezi sa planiranim ulaganjem američke administracije od 369 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena i najavila sopstvene planove za subvencionisanje zelene industrije, kako bi sprečila odlazak firmi u Sjedinjene države.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen upozorila je da Evropska unija mora odreagovati na Zakon o smanjenju inflacije, kako bi se stabilizovali globalno tržište i ekonomija.

Ona je rekla da EU mora da prilagodi pravila i olakša investicije u zelenu energiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: