Ovo zanimanje je sve traženije: Potrebni i u javnom i u privatnom sektoru

Nije došlo do usporavanja potražnje za radnicima koji se bave sajber sigurnošću uprkos masovnim otpuštanjima u tehnološkoj industriji, izveštava "Axios".

Svet

Izvor: SEEbiz

Ponedeljak, 30.01.2023.

15:26

Ovo zanimanje je sve traženije: Potrebni i u javnom i u privatnom sektoru
Foto: shutterstock, Drazen Zigic

Uz porast hakovanja i sajber napada, potrebni su sigurnosni radnici i izvan tehnološkog prostora, s oglasima za posao u javnom sektoru koji su prošle godine porasli za 25 odsto.

Kompanije su se godinama borile da popune uloge u sajber bezbednosti, prošle godine je na svakih 100 radnih mesta bilo 68 zaposlenih radnika. Manjak bi mogao podstaći kompanije da popune otvorena radna mesta s početnicima, koji su tradicionalno imali problema s prodorom u industriju.

Ukupan broj zaposlenih radnika u sajber bezbednosti u 2022. ostao je relativno nepromijenjen u odnosu na prethodne procene na oko 1,1 milion, prema novim podacima Nacionalne inicijative za obrazovanje o kibernetičkoj sigurnosti pri Nacionalnom institutu za standarde i tehnologiju, trgovinske grupe "CompTIA" i kompanije "Lightcast".

U isto vreme, poslodavci su objavili 755.743 slobodna radna mesta u oblasti sajber bezbednosti tokom cele 2022. godine — što je smanjenje od otprilike 2 odsto u odnosu na 769.736 objavljenih između oktobra 2021. i septembra 2022., kada su te grupe zadnji put prikupljale takve podatke.

Potražnja za sajber sigurnošću u javnom sektoru porasla je 25 odsto tokom 2022. s 45.708 oglasa za posao, stoji u izveštaju. Potražnja privatnog sektora porasla je otprilike 21 odsto na oko 710.000 oglasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Napustite Rusiju"

Evropska centralna banka (ECB) saopštila je da će uskoro zatražiti od banke Rajfajzen internešnel AG da ubrza proces smanjenja poslovanja u Rusiji.

8:02

20.4.2024.

8 h

Svet

Evo šta čeka Rusiju posle rata

Rat u Ukrajini će okončati eru jeftine radne snage u Rusiji, zaključak je analize ruskog stručnjaka Centra za makoroekonomsku analizu i kratkoročno predviđanje (CMAKP) Dmitrija Belousova.

19:32

18.4.2024.

1 d

Podeli: