Nove tvrdnje iz Ukrajine: Rusija ukrala čelik – vredan 600 miliona dolara?

"Nakon krađe pšenice, Rusija je opljačkala ukrajinski čelik u vrednosti od 600 miliona dolara iz fabrika i luka u Ukrajini."

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.07.2022.

09:28

Nove tvrdnje iz Ukrajine: Rusija ukrala čelik – vredan 600 miliona dolara?
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Ovo tvrdi šef najveće tamošnje železare Metinvest, a informaciju je objavio Bi-Bi-Si.

Metinvest je megakompanija koja poseduje fabriku Azovstal koja je postala poslednje uporište ukrajinskih vojnika i civila u Mariupolju, piše Jutarnji list. Izvršni direktor Jurij Riženkov tvrdi da se čelik prebacuje u Rusiju i dalje preprodaje, od čega je deo bio namenjen kupcima u Velikoj Britaniji.

Sedište Metinvesta je u Mariupolju, a fabrika Azovstal zajedno sa svojom sestrinskom fabrikom Iljič čini 40 odsto ukupne ukrajinske proizvodnje čelika.

Hiljade tona čelika platili su evropski kupci, uključujući i neke u Ujedinjenom Kraljevstvu. Informaciju o ovome dobili su od doušnika unutar Metinvesta koji su ih izvestili da se čelik iz Mariupolja najpre prebacivao u Rusiju, a zatim prodavao na tamošnjem tržištu ili u zemlje Afrike i Azije.

"Ono što oni rade je u osnovi pljačka. Oni ne kradu samo naše proizvode, nego i neke od tih proizvoda koji već pripadaju evropskim kupcima. Dakle, u osnovi, oni ne kradu samo od nas, oni takođe kradu od Evropljana", rekao je Riženkov za Bi-Bi-Si i dodao kako sa saradnicima pokušava da dokumentuje što je više moguće činjenica o krađama, a ujedno se pripremaju za preduzimanje budućih pravnih radnji.

"U nekom trenutku, Rusi će se suočiti ne samo sa međunarodnim sudovima, već i sa kaznenim sudovima. A mi ćemo krenuti na njih sa svime što imamo", rekao je on.

Bi-Bi-Si se obratio ruskom Ministarstvu obrane za komentar, ali ono nije odgovorilo na optužbe. Profesor Marko Milanovič, stručnjak za međunarodno pravo na Univerzitetu Riding, kaže da postoji niz opcija za pokretanje slučaja, ali su šanse za uspeh manje sigurne.

"Koju god pravnu opciju Metinvest odabrao, to je vrlo težak proces iako je pljačka nažalost prilično česta u sukobima, tužiti državu koja pljačka i dobiti odštetu zaista je vrlo, vrlo retko", rekao je za Bi-Bi-Si. "Međutim, možda žele simboličnu satisfakciju više od novca, a označavanje Rusije kao prekršioca zakona bila bi velika stvar." Prošlog meseca, Bi-Bi-Si-jev tim Rijaliti čeka pratio je gde Rusija odnosi žito ukradeno iz Ukrajine, nakon sve većeg broja dokaza da ruske snage u okupiranim područjima kradu proizvode od lokalnih farmera i isporučuju ih iz zemlje. Kao i mnoge ukrajinske kompanije, Metinvest je postao delom vojna, delom humanitarna organizacija, a Jurij Riženkov smatra da su za ukrajinske ratne napore, njihove čeličane postale jednako važne kao i vojnici, prenosi Jutarnji list.

"Naša kompanija proizvodi pancirne prsluke, snabdevamo čelikom podzemne bunkere, a koristi se i za oklopna vozila. Zato su ljudi koji rade u železarama jednako važni za ukrajinsku pobedu kao i borci na prvoj liniji", rekao je on.

Iako je fabrika Azovstal bila gotovo uništena, rekao je kako je "uveren da će doći dan kada će ona ponovo biti u vlasništvu Ukrajine".

"Pozitivan sam. Kako ja to vidim, Rusija je već izgubila ovaj rat i samo je pitanje vremena kada će to shvatiti. Rusima ne treba Mariupolj, ne treba im Donbas. Treba im ili cela Ukrajina ili ništa, što znači da čak i ako sada prestanu, Ukrajina će to uzeti nazad. Samo je pitanje vremena", dodao je.

Ali ne bi li to zahtevalo veliku vojnu ofanzivu razvučenih ukrajinskih snaga?

"Je li bila velika ofanziva kada se Nemačka ponovno ujedinila s Istočnom Nemačkom? Postoji nekoliko načina na koje Ukrajina to može vratiti. Jedan od načina je velika vojna ofanziva, drugi način je da će Rusija jednostavno morati da izađe zbog nekih unutrašnjih stvari u Rusiji. Ili konačno, postoji treći način koji će se u nekom trenutku u istoriji jednostavno ponovno ujediniti."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: