Vesti -

Nova niža "kasta": Otvaranje Nemačke klopka nekvalifikovanim stranim radnicima?

Pojednostavljen ulazak slabo plaćenih radnika u Nemačku preti da stvori "novu nižu kastu" u zemlji, upozoravaju eksperti.

Izvor: DPA
Podeli
Foto: shutterstock, Chatchai.wa
Foto: shutterstock, Chatchai.wa

"Rad u sektoru malih plata stranim radnicima je često pre zamka nego odskočna daska", navode autori u utorak objavljene studije Saveta stručnjaka za integraciju i migraciju (SVR).

Analiza se bavi planom nemačke vlade da omogući stranim radnicima osam meseci rada godišnje bez obzira na njihove kvalifikacije.

Inače, ministar rada Hubertus Hajl i šefica diplomatije Annalena Berbok upravo su na južnoameričkoj turneji gde, između ostalog, zagovaraju dolazak negovatelja i kvalifikovanih radnika na rad u Nemačkoj.

Određeni sektori privrede kao što su građevinarstvo, poljoprivreda, prehrambena industrija i kućna nega ne bi mogli opstati bez stranih radnika, izjavio je šef projekta SVR, politikolog Holger Kolb.

Oni, međutim, rade za najmanju platu, pod najtežim uslovima i bez mogućnosti da napreduju, a neretko se suočavaju sa sistemskih kršenjem prava, navodi se u studiji.

Kolb stoga preporučuje da strani radnici dobiju potpunu informaciju o pravima i mehanizmima zaštite.

Uz to, treba dozvoliti kolektivne tužbe, dodao je, jer to povećava šansu, na primer grupe nadničara iz istočne Evrope koji slabo govore nemački, da se zaštite od nekog velikog poslodavca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.