Vesti -

Norveška planira rekordan broj bušotina na Arktiku

Norveška planira da ponudi energetskim firmama rekordan broj blokova na Arktiku za istraživanje nafte i gasa.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Endovitskiy
Ilustracija: Shutterstock/Vladimir Endovitskiy

To ukazuje na nameru da nastavi proizvodnju fosilnih goriva, uprkos kritikama ekoloških grupa koje upozoravaju na rizike za životnu sredinu, prenosi Rojters.

Norveška kao najveći evropski snabdevač gasom i najveći izvoznik sirove nafte predlaže da firmama ponudi 78 blokova u Barencovom moru, što je najveći broj od kada je program licenciranja (APA) započeo 2003. godine.

Oslo takođe planira da ponudi 14 novih blokova u Norveškom moru, čime će ukupan broj blokova predviđenih za istraživanje dostići 92.

"Omogućavanje novih otkrića na severu je važno za Evropu, zemlju i region", izjavio je nedavno norveški ministar nafte i energetike Terje Osland.

Norveška nastavlja da podstiče proizvodnju nafte i gasa, dok se energetske firme nalaze pod velikim pritiscima. S jedne strane, postoji veća potreba za proizvodnjom ugljovodonika koji nisu iz Rusije, dok s druge strane, mora se voditi računa o efektima na klimatske promene.

Prema zvaničnim procenama, Barencovo more sadrži dve trećine nafte i gasa koje tek treba da se istraže.

Međutim, aktivisti Grinpisa (Greenpeace) upozoravaju da su vode u blizini arktičkog ledenog pokrivača izvor hrane za mnoge vrste, od zooplanktona do polarnih medveda i kitova.

"Vlada vodi politiku koja je neprijatelj prirode i klime", navodi se u saopštenju Grinpisa Norveške. Površina arktičkog ledenog pokrivača smanjena je tokom godina, kao posledica klimatskih promena.

Poslanik Socijalističke levice (SV) rekao je da će se njegova stranka "boriti da spreči izglasavanje ovog predloga ili bar umanji ponuđene količine". "Vlada i dalje smatra da bi Norveška trebalo da bude jedna vodećih izvoznica zagađenja i fosilnih goriva u ostatak sveta“, napisao je poslanik SV Lars Haltbreken na Tviteru i dodao: "Ovo je suprotno od onoga što je klimatskoj krizi potrebno kao odgovor".

Socijalistička levica je u novembru pregovarala sa vladom da neće biti licenciranja za istraživanje nafte i gasa u graničnim oblastima, za vreme mandata aktuelne vlade, odnosno do 2025. godine. Taj dogovor, međutim, ne sprečava vladu da ponudi licence naftnim kompanijama u posebnom krugu licenciranja APA, što podrazumeva područja sa dobro poznatom geologijom ili ona koja su u blizini postojeće infrastrukture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.