Vesti -

Nestašica. Vlada prisiljena na odluku: "Dogodilo se ono čega smo se bojali"

MOL je u utorak upozorio na kritičnu situaciju u snabdevanju gorivom u Mađarskoj zbog naglog rasta potražnje.

Izvor: Hrportfolio.hr / Hina
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/CHAI UM-IM
Ilustracija: Shutterstock/CHAI UM-IM

Mađarska vlada ukinula je limit za cene goriva pre zacrtanog roka zbog nestašice koju su izazvali smanjeni uvoz i panična kupovina, a premijer Viktor Orban najavio je porez na ekstraprofit naftne i plinske grupe MOL.

Panična kupovina dovela je do nestašice i jedino rešenje je veći uvoz, dodali su.

Strane kompanije smanjile su isporuke goriva u Mađarsku otkako je vlada pre godinu dana ograničila cenu benzina i dizela na 480 forinti (1,16 eura) po litri, tumači Reuters.

U utorak uveče ograničenje je ukinuto, oko tri nedelje pre planiranog roka.

Vlada je bila prisiljena da odmah ukine ograničenje, na MOL-ovu preporuku, izjavio je u utorak uveče predsednik kabineta premijera Orbana Gergeli Gulijas na brifingu koji je održao zajedno s predsedavajućim i izvršnim direktorom MOL-a Zoltom Hernadijem.

"Nismo više mogli da čekamo... jer samo tako možemo da osiguramo snabdevanje", rekao je Gulijas.

Ukidanje limita cena ohrabriće inflaciju, dodao je, ne navodeći konkuretnu procenu. U oktobru je premašila 21 odsto, napominje Rojters.

U sredu premijer Orban objavio je na Fejsbuk profilu da su sankcije na rusku naftu uticale na cene benzina u celoj Evropi.

"Proteklih dana su na snagu stupile briselske naftne sankcije (na uvoz iz Rusije) i dogodilo se ono čega smo se i bojali", napisao je Orban na Fejsbuku.

To znači da su ograničene cene benzina u celoj Europi, zaključio je Orban, a MOL će ostvarivati ekstraprofit koji ćemo preusmeriti u državnu kasu, istakao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.