Vesti -

Nemci uštedeli 10 hiljada mlrd. EUR

Berlin -- Dok vlade danas širom svijeta gledaju kako da uštede, u Nemačkoj je po prvi put u istoriji iznos ukupne ušteđevine prešao sumu od 10 biliona evra.

Izvor: Dojče vele
Podeli

Ma koliko iznos od 10 hiljada milijardi evra izgledao velik, on je u stvarnosti još veći: u ovu računicu nije uključena vrednost pokretnog vlasništva pojedinaca poput automobila, nameštaja, nakita ili umetnina.

Istovremeno od čitave sume treba međutim odbiti iznos dugova koje nemački građani imaju - oko 1800 milijardi evra.

Od 4700 milijardi novčanih ušteda je više od dve trećine je u gotovini, na štednim knjižicama ili oročenim računima odnosno u potraživanjima naspram osiguravajućih društava. Samo pet posto je neposredno uloženo u deonice.

Prema toj računici vrednos s kojim Nemci zaista raspolažu je ipak viši od osam hiljada milijardi evra.

Pritom je važno napomenuti: tu se radi isključivo o ukupnoj vrednosti i statističkim podacima - o tome kako je to bogatstvo raspoređeno ti podaci ništa ne govore.

Tako je ukupna vrednost ušteđevine od 8 biliona evra četiri puta veća od sadašnjeg iznosa zaduženja nemačke države, koje je trenutno oko 2100 milijardi eura.

A ukupni dug svih 17 zemalja članica evro zone u trećem tromesečju prošle godine je zabeležilo dug od 8200 milijardi evra, dakle upravo toliko koliko je neto iznos nemačke ušteđevine. Ukupan dug svih 27 zemalja članica EU-a iznosi 10 300 milijardi evra.

U poslednjih 20 godina se količina ušteđenog novca gotovo utrostručila - sa 1750 milijardi na početku 1991. godine, godine ujedinjenja Nemačke, ta je suma narasla na sadašnjih 4725 milijardi.

Po rečima Bernda Sprengera, finansijskog stručnjaka i istoričara finansija, u posleratnom razdoblju se u Nemačkoj beleži kontinuiran porast vrednosti vlasništva u rukama pojedinaca.

"Još 1960., dakle 12 godina nakon monetarne reforme i uvođenja njemačke marke je ukupna ušteđevina iznosila samo oko 165 milijardi maraka, dakle oko 80 milijardi evra", kaže Sprenger. 30 godina kasnije, uoči ponovnog ujedinjenja Nemačke, to je vlasništvo već naraslo na iznos od 1400 milijardi evra.

"Nemci su dakle bili vrlo marljivi u poslednjih 60 godina", konstatuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.