Nemci ne veruju da je poskupljenjima došao kraj

Većina ljudi u Nemačkoj ne veruje da skorašnje slabljenje inflacije nešto znači i očekuje da će se poskupljenja nastaviti.

Svet

Izvor: DPA

Subota, 03.06.2023.

14:09

Nemci ne veruju da je poskupljenjima došao kraj
Foto: shutterstock, oneinchpunch

Iako je manje građana koji u naredne pola godine očekuju rast cena, na primer energenata, goriva ili hrane, ubedljiva većina i dalje misli da će život biti skuplji.

To su pokazali rezultati za Nemačku globalnog istraživanja, koje je u petak objavila konsultantska kuća Ernst i Jang.

Prema anketi, 70 odsto od ukupno 1.000 ispitanih Nemaca veruje da će cene hrane narednih meseeci rasti, 69 odsto se priprema za veće izdatke za energiju, a 65 odsto računa sa većim cenama goriva.

Troje od četvoro nemačkih potrošača reklo je, kao i u prethodnoj anketi prošle jeseni, da prilikom kupovine moraju da se suzdržavaju, a 44 odsto kupuje samo još najneophodnije stvari.

Najnoviji podaci o inflaciji bude nadu u relaksaciju. I u Nemačkoj i u celoj evrozoni međugodišnja stopa inflacije je, prema preliminarnim podacima, u maju pala više nego što su ekonomisti očekivali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: