Svet

Ponedeljak, 04.12.2023.

09:50

MOR: Skoro 400.000 Palestinaca izgubilo posao zbog rata

Skoro 400.000 Palestinaca je izgubilo posao zbog rata, ili su im zamrznute plate.

Izvor: Tanjug

MOR: Skoro 400.000 Palestinaca izgubilo posao zbog rata
Ilustracija: Depositphotos/VGeorgiev

Do toga je došlo nakon što su izraelske vlasti ukinule radne dozvole i uvele stroga ograničenja na bezbednosnim prelazima, saopšteno je danas iz Međunarodne organizacije rada Ujedinjenih nacija (MOR).

Prema prvim procenama MOR, otprilike 182.000 stanovnika Gaze koji rade u Izraelu i izraelskim naseljima prestali su da dolaze na posao, dok je oko 24 odsto zaposlenih na Zapadnoj obali takođe izgubilo posao, što je ukupno oko 208.000 ukinutih radnih mesta nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, prenosi londonski dnevnik Gardijan.

Hani Musa, vanredni profesor političkih nauka na Univerzitetu Birzeit na Zapadnoj obali, rekao je da je ovo deo "izraelskog kolektivnog kažnjavanja Palestinaca" zaposlenih u palestinskim samoupravnim ustanovama kojima zarade nisu isplaćene jer Izrael nije obezbedio potreban novac.

Prema privremenim mirovnim sporazumima, izraelski ministar finansija ima poslednju reč u redovnim mesečnim transferima novca za palestinsku samoupravu (PA). PA je obično u mogućnosti da isplati svoje zaposlene, što nije mogla da uradi u oktobru kada je Izrael odbio da izvrši transfere namenskih sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: