Londonski Siti teško pogođen, najgore tek sledi

Preko 400 finansijskih firmi u Britaniji premestilo je aktivnosti, radnike i ukupno bilion funti (1,400 biliona dolara) imovine u EU zbog Bregzita.

Svet

Izvor: B92

Petak, 16.04.2021.

15:47

Londonski Siti teško pogođen, najgore tek sledi
Foto: Shutterstock/Rusana Krasteva

Međutim, najgore tek sledi, pokazalo je istraživanje savetodavne kuće "Nju fajnenšel".

"Mislimo da su te procene konzervativne i očekujemo da će brojke s vremenom rasti. Na kraju krajeva, tek smo na završetku početne faze Bregzita", zaključak je istraživanja objavljenog u petak, piše Rojters.

EU nije bila široke ruke prema Britaniji u pitanju direktnog pristupa tržištu finansijskih usluga, koje od januar nisu uključene u trgovinski sporazum Unije i Ujedinjenog Kraljevstva, prenosi portal Indeks.

"Pristup verovatno neće odražavati susretljivost pa je možda bolje da se sektor pomiri sa štetom vezanom za Bregzit i usredsredi se na podešavanje okvira u Britaniji kako bi bolje odgovarao jedinstvenoj prirodi britanskog sektora finansijskih usluga", sugerišu autori studije.

Otprilike 7.400 radnih mesta preselilo se iz Britanije ili je otvoreno u novim finansijskim centrima u EU, utvrdio je „Nju fajnenšel“. Bankari upozoravaju da su neki planovi selidbe radnika odgođeni zbog ograničenja putovanja u pandemiji covida-19.

Iz Britanije se preselilo ukupno 440 kompanija, više nego što se očekivalo i znatno više nego što je pokazalo istraživanje „Nju fajnenšela“ iz 2019, kada ih je otišlo 269. U savetodavnoj kući procenjuju da ih je zaista otišlo više od 500.

Najprivlačniji Dablin

Najviše ih je otišlo u Dablin, ukupno 135. Sledi Pariz, gde su otišle 102 firme, Luksemburg ih je privukao 95, Frankfurt 63, a Amsterdam 48.

"Preraspodela njihovih aktivnosti širom EU vratila je sat nekih 20 godina unazad", zaključuju autori istraživanja.

Banke su premestile ili premeštaju preko 900 milijardi funti imovine iz Britanije u EU, a osiguravačii i menadžeri imovine preneli su preko 100 milijardi, smanjujući poresku osnovicu u Velikoj Britaniji.

Frankfurt i Pariz dobitnici

"Očekujemo da će Frankfurt dugoročno biti 'pobednik' kada se radi o imovini, a Pariz će biti najveći dobitnik u pogledu radnih mesta", procenjuju u „Nju fajnenšelu“.

Amsterdam je u januar Londonu preoteo poziciju najvećeg evropskog centra za trgovanje akcijama i ta činjenica najvidljivije odražava uticaj Bregzita na sektor finansija.

Londonski Siti ostaće u doglednoj budućnosti dominantni finansijski centar u Evropi, ali njegov će uticaj s vremenom slabiti, što za sobom povlači rizik smanjivanja sadašnjih 26 milijardi funti britanskog viška u trgovini finansijskim uslugama s EU, ističu u „Nju fajnenšelu“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

9 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: