Vesti -

Lego odustao

Danska kompanija Lego obustavila je projekat proizvodnje kocaka od recikliranih boca za piće umesto plastike na bazi ulja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/kozzi2
Ilustracija: Depositphotos/kozzi2

Lego odustaje zbog toga što bi to, kako je saopšteno, dovelo do veće emisije ugljenika tokom životnog veka proizvoda.

Taj potez usledio je nakon što se najveći svetski proizvođač igračaka usmerio na istraživanje održivijih materijala, u okviru globalne borbe protiv klimatskih promena i smanjenja emisija ugljenika.

Danska kompanija pravi milijarde setova godišnje, a 2021. je počela da istražuje potencijalni prelazak na reciklirani polietilen tereftalat (PET) iz akrilonitril butadien stirena (ABS), za čiju je proizvodnju potrebno oko 2 kilograma nafte za 1 kg plastike. ABS se koristi u oko 80 odsto lego blokova, prenosi Gardijan.

"To je kao da pokušavate da napravite bicikl od drveta, a ne od čelika", rekao je Tim Bruks, šef odeljenja za održivost, govoreći o tome kako je materijal koji nije na bazi ulja bio mekši i zahtevao dodatne sastojke kako bi se poboljšala izdržljivost, kao i veći utrošak energije za obradu i sušenje.

"Nivo poremećaja u proizvodnom okruženju bio je takav da smo morali da promenimo sve u našim fabrikama da bismo povećali upotrebu recikliranog PET-a. Nakon svega toga, ugljenični otisak bi bio veći. Bilo je razočaravajuće", rekao je Bruks.

Kompanija je saopštila da je 2021. godine imala više od 150 zaposlenih koji su radili na održivosti.

Izvršni direktor kompanije Lego Nils Kristijansen rekao je, međutim, za Fajnenšel tajms da je proizvođač igračaka "testirao stotine i stotine materijala“, ali nije mogao da pronađe "magični materijal“ za rešavanje pitanja održivosti.

Umesto toga, Lego ima za cilj da svaki deo ABS-a učini održivijim ugradnjom više biološki zasnovanog i recikliranog materijala.

Kristijansen je rekao da će grupa utrostručiti potrošnju na održivost na 3 milijarde dolara godišnje do 2025. godine. Takođe je napomenuo da veće troškove proizvodnje neće snositi potrošači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.