Svet

Sreda, 22.11.2023.

10:19

Lagardova odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard rekla je još jednom da je prerano da "počne da se proglašava pobeda" u nastojanju ECB da ukroti inflaciju.

Izvor: Biznis.rs

Lagardova odbacila očekivanja o prolećnom smanjenju kamatnih stopa
Foto: shutterstock, Alexandros Michailidis

Kristin Lagard je pozvala one koji određuju stope i tržišta da "daju malo vremena" da vide koliko brzo će delovati dezinflatorne sile.

Nakon povećanja kamatnih stopa za 4,5 procenata u proteklih više od godinu dana, kreatori politike evrozone su na svom oktobarskom sastanku o politici ostavili na čekanju troškove zaduživanja, a očekuje se da će to učiniti ponovo u decembru, prenosi Fajnenšel tajms (Financial Times).

Ove pauze i slab rast privrede Evrozone podigli su očekivanja da bi troškovi zaduživanja mogli da budu niži, a investitori se klade sa bi ECB mogla da počne sa smanjivanjem kamatnih stopa već u aprilu. Kristin Lagard je odbacila tržišne opklade, navodeći da je ECB u fazi ciklusa politike koju je opisala ja pažljivu i fokusiranu.

"Da li smo završili? Ne. Pred nama je još putovanja", rekla je Lagardova na skupu koji je organizovalo nemačko Ministarstvo finansija u Berlinu. Ona je ocenila da će inflacija u Evrozoni verovatno blago porasti u narednim mesecima nakon usporavanja na 2,9 odsto u oktobru, sa rekordnih 10,6 odsto godinu dana ranije.

Govoreći na istom događaju, nemački ministar finansija Kristijan Lindner istakao je važnost održavanja "discipline fiskalne politike" kako bi se smanjila inflacija. Odgovarajući na primedbe predsednice ECB, on je upozorio da bi visoki troškovi pozajmljivanja povećali "probleme održivosti duga" za prezadužene zemlje.

Lagardova je ranije ovog meseca rekla da su razgovori o smanjenju kamatnih stopa preuranjeni i da će one za sada ostati na visokom nivou. ECB očekuje da će se inflacija vratiti u ciljani okvir od dva odsto 2025. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uvode novu novčanicu: Inflacija uzima danak

Zbog dramatičnog skoka inflacije u Argentini poslednjih meseci vlada u Buenos Ajresu povećala je veličinu svoje najveće novčanice u opticaju sa 5.000 na 10.000 pezosa, koja vredi oko 10 dolara.

14:39

9.5.2024.

16 h

Podeli: