Vesti -

Komšije kupuju američki oklop: Spremili 2,2 milijarde dolara

Bugarski parlament ratifikovao je danas ugovor o nabavci američkih borbenih vozila Strajker, u vrednosti od 2,2 milijarde dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija, Foto: Epa-Efe/VALDA KALNINA
Ilustracija, Foto: Epa-Efe/VALDA KALNINA

Procenjuje se da će troškovi projekta uključivati 1,21 milijardu dolara za nabavku 198 Strajker vozila, 65 miliona za artiljeriju i malokalibarsko oružje i 101 milion dolara za protivtenkovske projektile "džavelin", prenosi bugarski Sofija gloub.

"Sam ugovor predviđa značajno industrijsko učešće i očekujemo da će to dovesti do osetnog industrijskog efekta koji se ne tiče samo izvršenja ugovora", rekao je ministar odbrane Todor Tagarev, dodavši da su bugarske kopnene snage čekale na novu opremu 35 godina.

Prva isporuka vozila očekuje se u trećem kvartalu 2025. godine i nabavka municije biće predmet dodatnih ugovora u okviru američkog programa za međunarodnu vojnu prodaju.

Za rafitikaciju je glasalo 148 poslanika iz redova GERB-UDF, "Nastavljamo promene - demokratska Bugarska" i Pokret za prava i slobode, dok su protiv bilo 53, iz redova Vuzraždane, Bugarske socijalističke partije i ITN, dok su se ostali uzdržali od glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.