Svet

Četvrtak, 27.07.2023.

14:39

Još jedno povećanje – najveće od 2008. godine

Evropska centralna banka (ECB) podigla je danas referentnu kamatnu stopu za još 25 baznih poena, na 4,25 odsto.

Izvor: Tanjug, Tanjug/Blic

Još jedno povećanje – najveće od 2008. godine
Foto: shutterstock, fizkes

ECB je odlučila da podigne kamatnu stopu deveti put zaredom, a ona je sada najveća od oktobra 2008. godine.

Kamatna stopa na depozite sada iznosi 3,75 odsto, što je najviše u protekle 22 godine.

Od početka ciklusa pooštravanja u julu 2022. godine, zvaničnici ECB su povećali kamatne stope za 425 baznih poena, što predstavlja najbrži tempo pooštravanja u njenoj istoriji.

Kako se navodi na sajtu ECB-a, inflacija u evrozoni pada, ali isuviše sporim tempom, a očekuje se da će duže vreme ostati iznad željenog cilja ECB od 2,0 odsto.

Šta ovo znači za dužnike u Srbiji

Svako povećanje kamatnih stopa od EU preslikava se na sve kredite u evrima u Srbiji, jer banke po pravilu vezuju sve te kredite za euribor, na koji direktno utiče ova odluka ECB-a.

Svaki put kada dođe do rasta kamatnih stopa, treba očekivati i rast mesečnih rata, i to već od septembra i to u proseku za 10 do 20 evra. Ipak, ovde treba znati da rast zavisi od visine kredita, ukupne kamate i varijabilnog dela, roka otplate, piše Blic.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

22 h

Svet

Rusija se okrenula Kini, ali uzalud

Ruski Gasprom mogao bi da se suoči s dugim periodom lošeg poslovanja, dok pokušava domaćim tržištem i izvozom u Kinu da popuni prazninu nastalu evropskim bojkotom.

20:22

13.5.2024.

1 d

Podeli: