Izbacivanje dolara iz upotrebe? Rusija i Kina stvaraju finansijski savez

Rusija i Kina sve više izbacuju dolar u bilateralnim ugovorima, a u poređenju sa 2015. zastupljenost američke valute u transakcijama je skoro duplo manja.

Svet

Izvor: B92

Subota, 08.08.2020.

14:23

Izbacivanje dolara iz upotrebe? Rusija i Kina stvaraju finansijski savez
Foto: Depositphotos, DmitryRukhlenko

Prema mišljenju autora članka američkog politikologa Dmitrija Sajmsa, koji prenosi japanski list "Nikei ejžn rivju", uporedo sa smanjenjem upotrebe dolara porasla je upotreba evra i do za 30 posto, dok je upotreba nacionalnih valuta Kine i Rusije trenutno na maksimalnom nivou ikada i iznosi 24 procenta.

Japanski list navodi da je sve to počelo još 2014. godine kada je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog pripajanja Krima Ruskoj Federaciji, a Amerika Kini objavila trgovinski rat, prenosi Sputnjik.

Proces je dodatno intenziviran nakon što je američka administracija uvela tarife na uvoz kineskih proizvoda i to u iznosu od nekoliko stotina milijardi dolara.

To je nagnalo i Rusiju i Kinu da se dogovore o korišćenju nacionalnih valuta u bilateralnim transakcijama, nakon čega su Centralne banke i jedne i druge zemlje maltene duplo umanjili aktivu u dolarima, dok su drastično povećale aktive u juanu, odnosno u rublji.

Kao rezultat svega toga, dodaje japanski list, trgovinska razmena Rusije i Kine je prošle godine porasla za 3,4 odsto, i iznosila rekordnih 110,75 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

1 d

Podeli: