Svet

Ponedeljak, 25.12.2023.

08:19

Globalno tržište bicikala vredeće 101 milijardu dolara

Biciklistički saobraćaj postaje sve zastupljeniji i važniji.

Izvor: Biznis.rs

Default images
Foto: shutterstock, lzf

Pred kraj ove godine je završena pretposlednja etapa izgradnje prvog biciklističkog auto-puta u Beču, koji će ubuduće voditi iz opštine Donauštat do centra grada, dužinom od sedam kilometara.

Ova saobraćajnica sa ukupno oko 900 metara dvosmernog biciklističkog puta pravi je raj za bicikliste, navodi se u saopštenju Kancelarije Grada Beča u Beogradu, i zvanično je za saobraćaj otvorena 22. decembra.

Beč, kao i mnogi drugi gradovi u Evropi, radi na ekomobilnosti, a ona je nezamisliva bez biciklista. Pritom, globalna industrija bicikala doživljava izuzetan rast, koji je posledica povećanja svesti o važnosti zdravog života, dok se bicikli sve više koriste za odlazak na posao, rekreaciju, sport, planinarenje…

Prema istraživanju koje je objavio Riserč end market (Research and Market), globalno tržište bicikala u 2022. godini procenjeno je na 60,8 milijardi dolara, a do 2030. godine predviđa se da će njegova vrednost dostići 101 milijardu dolara, uz godišnji rast od 6,6 odsto u osmogodišnjem periodu.

Navodi se da će hibridni bicikli, jedan od segmenata analiziranih u izveštaju, zabeležiti rast od osam odsto do 2030. godine i dostići 44,2 milijarde dolara.

Tržište bicikala u Sjedinjenim Američkim Državama procenjeno je na 9,9 milijardi dolara u 2022. godini. Predviđa se da će Kina, druga najveća svetska ekonomija, dostići projektovanu veličinu tržišta od 22,6 milijardi dolara do 2030. godine.

Među ostalim tržištima vrednim pažnje su Japan i Kanada, za koje se predviđa rast od 4,4 odsto i 4,8 procenata u periodu 2022–2030. U Evropi se predviđa da će Nemačka rasti oko pet odsto godišnje do 2030. godine.

Najprijateljskiji grad za bicikliste na svetu u Holandiji

Utreht u Holandiji rangiran je kao grad u kome su biciklisti najzastupljeniji, i njih ima oko 51 odsto od ukupnog stanovništva.

Drugi grad na listi je Minster u Nemačkoj i on ima izuzetno nisku stopu smrtnosti vozača bicikala. Tome doprinose promocije vožnje bicikla i razni događaji sa ovom temom, prenosi CNBC.

Antverpen u Belgiji zauzeo je treće mesto na listi i on je jedno od najpovoljnijih mesta za kupovinu i nabavku bicikla. Širom grada postoji oko 4.000 saobraćajnica za ovu vrstu prevoza.

Na listi top-10 "bike-friendly" gradova sveta slede Kopenhagen, Amsterdam, Malme, Hangdžou, Bern, Bremen i Hanover.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

10 h

Podeli: