Svet

Nedelja, 30.04.2023.

11:49

Fajzer i Bajontek traže da EU plati otkazane doze vakcine

Evropska unija ima višak vakcina protiv kovida 19.

Izvor: HRT

Fajzer i Bajontek traže da EU plati otkazane doze vakcine
Ilustracija: Depositphotos/somemeans

zato su Pfizer Inc. i BioNTech predložili Europskoj uniji da zemlje članice plate pola cene, ili oko 10 evra, za svaku od oko 70 miliona otkazanih doza, objavio je danas "Fjanenšel tajms".

Reuters je u januaru izvestio da se vode razgovori između EU i ta dva proizvođača lijekova s ciljem da se broj doza vakcina koje se Brisel obavezao da kupi ove godine smanji za do 500 miliona doza, u zamenu za višu cenu, prenosi HRT.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada EU planira da izmeni zakone koji regulišu farmaceutsku industriju vrednu 148 milijardi dolara u nadi da će oživeti ulaganja i povećati pristup lekovima po pristupačnim cenama, u vreme kada su zdravstveni budžeti iscrpljeni troškovima lečenja od kovida 19.

Pfizer je odbio da komentariše izveštaj FT-a, ali je rekao da su rasprave vođene "u dobroj veri svih strana" dok partner BioNTech i Evropska agencija za lijekove (EMA) nisu odgovorili na Rojtersov upit za komentar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

17 h

Podeli: