Vesti -

Evropa ostaje bez municije?

Konflikt u Ukrajini je izazvao krizu u isporukama municije u Evropu.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Sergei Telenkov
Ilustracija: Shutterstock/Sergei Telenkov

Konflikt u Ukrajini je izazvao krizu u isporukama municije u Evropu, s obzirom na to da proizvođači oružja nastoje da dopune nacionalne rezerve država i obezbede isporuke oružja Kijevu, piše list Fajnenšnal tajms.

Prema podacima lista, rekordni zahtevi za isporukama municije stvaraju veliki teret za industrijske kapacitete Evrope. Prema procenama eksperata, Ukrajini je dnevno potrebno više od pet hiljada granata, koliko jedna manja evropska zemlja naručuje na godišnjem nivou. Isporuka naoružanja je otežana i zbog nedostatka sirovina i malih kapaciteta za proizvodnju, prenosi Sputnjik.

Generalni direktor norveško-finske kompanije "Namo" Morten Brandtseg je izjavio da je broj zahteva za isporuku nekih komponenti toliko veliki da su rokovi za isporuku od nekoliko meseci do nekoliko godina. Kako bi odgovorile na veliku potražnju i smanjile vreme proizvodnje i isporuke municije, mnoge kompanije su povećale broj smena i zaposlile više ljudi.

Nemačka kompanija Reinmetal planira izgradnju nove fabrike u Mađarskoj, kao i ponovno otvaranje fabrika koje su ranije zatvorene.

Isporučioci sirovina i komponenti za municiju navode da njihovi klijenti traže da se proizvodnja nekih materijala poveća za 100-200 odsto, mada direktori kompanija tvrde da je to nemoguće uraditi u kratkom roku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.