Drama oko izvoza ukrajinskog žita i dalje traje – Nemačka nudi olakšanje

Nemačka nacionalna železnica Dojče Ban (DB) planira da pokrene usluge železničkog kargo transporta ukrajinskih žitarica.

Svet

Izvor: B92

Četvrtak, 21.07.2022.

11:06

Drama oko izvoza ukrajinskog žita i dalje traje – Nemačka nudi olakšanje
Ilustracija: Shutterstock/attraction art

Žitarice bi se izvozile do nemačkih luka radi utovara na brodove, saopšteno je danas iz te kompanije.

Žito će se dopremati železnicom u nemačke luke, uključujući Rostok, Hamburg i Brake, navodi se u saopštenju Dojče Bana, prenosi Rojters.

Detalji o kapacitetu nisu dati, ali je planirano nekoliko vozova nedeljno, koji će uglavnom preuzimati ukrajinsko žito u Rumuniji.

Planirano je da se u teretne vozove, koji prevoze pomoć iz Nemačke za Ukrajinu, u povratku utovaruje žito.

Ukrajinski poljoprivredni izvoz iznosio je oko 2,5 miliona tona u junu u odnosu na oko 6,0 miliona tona žita mesečno pre nego što je Rusija napala tu zemlju 24. februara.

Više agencija Ujedinjenih nacija upozorilo je na opasnost da će nedostatak ukrajinskog žita, koje obično ide na Bliski istok i u Afriku, izazvati glad i masovne migracije "neviđenih razmera".

Veći deo ukrajinskog izvoza žitarica se trenutno realizuje prevozom kamionima i rečnim brodovima u susedne zemlje, uključujući Rumuniju i Poljsku, radi utovara na okeanske brodove. Razlika u širini ukrajinskih železničkih šina znači da većina vozova EU ne može da se koristi unutar Ukrajine.

Ova zemlja hitno mora da izveze žito jer njena žetva počinje ovog leta, a poljoprivrednici se suočavaju sa nedostatkom skladišnih kapaciteta, pri čemu se nadaju da bi razgovori o uspostavljanju bezbednog okeanskog koridora za transport žita preko Crnog mora mogli da budu nastavljeni ove nedelje, dodaje Rojters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: