Dodatna ulaganja u američku odbranu – još 37 milijardi dolara

Komitet za odbranu Predstavničkog doma Kongresa SAD uneo je izmene u nacrt odbrambenog budžeta zemlje za 2023. godinu.

Svet

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 23.06.2022.

08:29

Dodatna ulaganja u američku odbranu – još 37 milijardi dolara
Ilustracija, foto: EPA-EFE/Zsolt Czegledi

Budžet je uvećan za 37 milijardi dolara, a to uključuje i povećanje vojne pomoći Ukrajini do jedne milijarde dolara, navodi se u odluci Komiteta, prenosi Sputnjik.

Prema prvoj varijanti nacrta budžeta koju je Komitet predstavio 20. juna rashodi za vojnu pomoć Ukrajini u 2023. fiskalnoj godini su bili procenjeni na 450 miliona dolara.

Kako se navodi u dokumentu, predloženo je da se šefu Pentagona da ovlašćenje za pružanje podrške vladi Ukrajine u oblasti obaveštajnih i bezbednosnih pitanja.

Izmene u nacrtu budžeta Predstavničkog doma je odobrila većina članova Komiteta, za je glasalo 42 kongresmena, a 17 je bilo protiv.

Dokument predviđa različite programe podrške saveznicima Vašingtona u azijsko-pacifičkom regionu i Evropi, uključujući finansiranje Pacifičke inicijative, Evropske inicijative obuzdavanja i Inicijative za baltičku bezbednost.

Ranije je američki lider Džozef Bajden nakon razgovora sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim izjavio da su Sjedinjene Američke Države odobrile novi paket vojne pomoći Ukrajini u ukupnom iznosu od milijardu dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Sprema se "apokalipsa"

Razvoj veštačke inteligencije (AI) bi mogao da dovede do ukidanja skoro osam miliona radnih mesta u Velikoj Britaniji.

15:36

27.3.2024.

1 d

Podeli: