Svet

Sreda, 06.12.2023.

16:54

Centralna banka Kanade zadržala referentnu kamatnu stopu na pet odsto

Centralna banka Kanade saopštila je danas da je odlučila da zadrži referentnu kamatnu stopu na pet odsto i time nastavi pooštrenu monetarnu politiku.

Izvor: Tanjug

Centralna banka Kanade zadržala referentnu kamatnu stopu na pet odsto
Foto: shutterstock, sockagphoto

"Globalna ekonomija i dalje usporava, a inflacija se smanjuje. U SAD je rast bio jači nego što se očekivalo, vođen snažnom potrošnjom građana, ali će verovatno oslabiti u narednim mesecima pod uticajem visokih kamatnih stopa", navodi se u saopštenju BOC.

Podaci za četvrti kvartal sugerišu da kanadska privreda nema višak tražnje i da više kamatne stope očigledno ograničavaju potrošnju, dok je tržište rada i dalje u padu.

Banka Kanade će narednu odluku o kamatnoj stopi objaviti 24. januara, zajedno sa izgledima za privredu i inflaciju, zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propalo je; Niko nije uz Mađarsku i Slovačku

Pokušaji Mađarske i Slovačke da uključe EU u njihov spor sa Ukrajinom su propali pošto je Evropska komisija (EK) obustavila zahtev te dve zemlje upućen Kijevu da odustane od sankcija koje je nedavno uveo ruskoj naftnoj kompaniji "Lukoil".

19:41

25.7.2024.

1 d

Podeli: