Biz - B92.net

Banka besna: "To je zabluda"

Banka Engleske ne voli što neki novinari i mediji digitalnu funtu koju izdaje centralna banka nazivaju "britkoinom".

Izvor: Investitor.me
Podeli
Ilustracija: Shutterstock/Dilok Klaisataporn
Ilustracija: Shutterstock/Dilok Klaisataporn

Taj termin je jasna aluzija na bitkoin, simbol kriptovaluta koje su imale neslavnu prošlu godinu, a pod kritikama je centralnih banaka i vlada jer uopšte nije regulisan, piše Investitor.

"Digitalna funta može biti pobrkana u glavama ljudi sa kripto imovinom kao što je bitkoin. Koristim ovu priliku da ispravim tu zabludu. Zaista, ništa ne može biti dalje od istine kao povezivanje digitalne funte s kriptovalutama", rekao je zamenik guvernera Banke Engleske (centralne banke Engleske) Džon Kanlif tokom govora o novim planovima centralne banke za digitalnu funtu.

Pročitajte više:

Oni su ukrali najviše kriptovaluta na svetu

Kako je bugarska kriptokraljica prevarila ceo svet?

Većina kriptovaluta je "veoma špekulativna" i nema "interne vrednosti", rekao je Kanlif, dodajući da iako je moguće da bi neke tehnologije koje su u osnovi kriptovaluta mogle pomoći u razvoju digitalne verzije funte, banka razmatra niz opcija.

Iako centralna banka nije donela odluku o korišćenju tehnologije distribuirane knjige (DLT) koja se trenutno koristi za kriptovalute, Kanlif je rekao da je eksperimentisanje s decentralizovanim vođenjem evidencije "važno kako bi se osiguralo da se razmatra na odgovarajući način".

Banka Engleske, zajedno s britanskim ministarstvom finansija, otvorila je javnu debatu u utorak, pozivajući javnost na mišljenje o planovima za digitalnu valutu centralne banke. Dok su britanske banke odgovorile na vesti zabrinutošću zbog bankrota, konsultativni dokument izložio je planove za ograničavanje pojedinačnih poseda digitalne valute na između 10.000 i 20.000 britanskih funti.

Kanlif je ponovio potrebu za ograničenjima u cilju "držanja odliva iz bankarskog sistema uglavnom u okviru pretpostavki postavljenih u ranijem modelovanju Banke". Odgovarajući na pitanja, rekao je da bi građani Velike Britanije mogli da primaju svoju platu i penziju i u digitalnim funtama.

Banka takođe predviđa i privatne kriptovalute podržane fiat-om poput stabilnih kovanica – koje Velika Britanija planira da reguliše svojim predstojećim Zakonom o finansijskim uslugama i tržištima.

"Predlozi koji su izneseni osmišljeni su kako bi osigurali da je Velika Britanija u dobroj poziciji da iskoristi prednosti koje ove promene mogu da ponude, istovremeno osiguravajući da očuvamo sigurnost i uniformnost novca u Velikoj Britaniji", rekao je Kanlif.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.