Amerika grca u dugovima kao nikad dosad

Američki javni dug prvi put je dostigao 34 biliona dolara, objavilo je ministarstvo finansija.

Svet

Izvor: B92

Sreda, 03.01.2024.

15:02

Amerika grca u dugovima kao nikad dosad
Foto: Profimedia

Američki državni dug je prvi put u istoriji premašio 34 biliona dolara pošto je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država objavilo da je "ukupni neizmireni javni dug" SAD porastao na 34,001 biliona dolara.

Predsednica američkog Komiteta za odgovorni federalni budžet Maja Makginis je ovu sumu nazvala "zaista depresivnom", prenosi CNN.

"Amerika jednostavno ne može da prestane da se zadužuje, iako je nivo duga opasan kako za našu privredu, tako i za našu nacionalnu bezbednost", izjavila je Maja Makginis.

Rast državnog duga u Sjedinjenim Američkim Državama i drugim zemljama izaziva sve veću zabrinutost zbog naglog rasta kamatnih stopa koji povećava cene servisiranja duga.

Fondacija Piter Dži Piterson tvrdi da američka vlada troši dve milijarde dolara dnevno samo na otplatu kamata na dugove.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država će u roku od 10 godina potrošiti više novca na otplatu kamata nego što tradicionalno ukupno troši na istraživanje, razvoj, infrastrukturu i obrazovanje, navodi pomenuta fondacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Svet

Uvode još jedan porez: "Preterujete..."

U Nemačkoj će se uvesti porez na skupljanje povratne ambalaže. Tako više mnogi ne mogu da skupljaju flaše i limenke do mile volje i da ih vraćaju za novac, a da ništa od toga ne moraju dodatno da plate.

9:08

7.5.2024.

1 d

Podeli: