Biz - B92.net

Alarmantna objava OMV-a: "Ne možemo"

Niski vodostaji na Rajni doveli su do drastičnog smanjenja količine proizvoda koji se isporučuju rekom.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: EPA-EFE/ROBERT JAEGER
Foto: EPA-EFE/ROBERT JAEGER

Iz nemačke ispostave austrijskog energetskog koncerna OMV Blumbergu je potvrđeno kako njihove rafinerije ne mogu da zadovolje pojačanu potražnju za lož-uljem i dizelom u južnoj Nemačkoj.

Iz nemačke ispostave austrijskog energetskog koncerna OMV Blumbergu je potvrđeno kako njihove rafinerije ne mogu da zadovolje pojačanu potražnju za lož-uljem i dizelom u južnoj Nemačkoj, prenosi Jutarnji list.

"U južnim delovima Nemačke postoji nestašica goriva kao što su dizel i lož-ulje jer su zalihe ograničene zbog kritično niskog nivoa vode na reci Rajni“, navodi Blumberg kojem je OMV potvrdio kako „pažljivo prati trenutnu potrošnju lož-ulja i dizela“ te pojačanu potražnju za gorivom ocenjuje kao „rezultat nestašica na tržištima izazvanih krizom uz preterane špekulacije i gomilanje zaliha“.

"Zbog niskog vodostaja na Rajni, koja je glavni koridor za transport naftnih derivata u Evropi, OMV grupa je desetostruko povećala uvoz goriva Dunavom“, piše Blumberg, pozivajući se na podatke iz OMV-a.

Isti izvor tvrdi da se poteškoće u nabavci lož-ulja i dizela, zbog istih razloga kao i u južnoj Nemačkoj, beleže i u Švajcarskoj i u Austriji. Švajcarska se, podseća Blumberg, snabdeva naftom preko dve ključne rute, Rajne i železničkim prometom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.