Britanija kupuje specijalizovane ratne brodove: "Rusija ne krije da je sposobna"

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da će vlada nabaviti dva specijalizovana broda za zaštitu podvodne infrastrukture poput kablova i cevovoda.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.10.2022.

09:00

Britanija kupuje specijalizovane ratne brodove:
EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Na konferenciji Konzervativne stranke u Birmingemu ministar se osvrnuo na misterioznu štetu koja je prošle nedelje nastala na cevovodima Severni tok u Baltičkom moru, piše Skaj Njuz, a prenosi Indeks.

"Incident s gasovodom bi trebao da nas podseti koliko su naša ekonomija i infrastruktura ranjive na takve hibridne napade. Zato nameravamo da ih zaštitimo. Naš internet i energija uveliko zavise od cevovoda i kablova. A Rusija ne krije da je sposobna da cilja na takve infrastrukture", rekao je Volas.

"Iz tog razloga smo se nedavno obvezali na kupovinu dva specijalizovana broda sa kojima možemo da zaštitimo kablove i cevovode. Do kraja ove godine kupićemo prvi višenamenski brod za ratne operacije na morskom dnu, a koji će biti spreman za rad pre kraja sledeće godine. Drugi brod će biti izgrađen u Velikoj Britaniji", dodao je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

3 h

Podeli: