Zelenski optužio Rusiju za organizovanje gasne krize: "Agresija na EU"

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski optužio je u petak Rusiju za organizovanje gasne krize u Evropi.

Svet

Izvor: B92

Petak, 22.10.2021.

20:14

Zelenski optužio Rusiju za organizovanje gasne krize:
Foto: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Zelenski je takođe pozvao Evropsku uniju da uskladi svoj odgovor sa Ukrajinom, prenosi agencija Frans pres.

Evropa, čija trećina gasa dolazi iz Rusije, suočena je sa sve višim cenama gasa, nasuprot sve većoj potražnji zbog ekonomskog oporavka uz poboljšanje epidemiološke situacije u delu zemalja povezane s kovidom 19.

"Traje prava gasna agresija na Evropsku uniju", naglasio je Zelenski na susretu 27 šefova država u Briselu.

"Nadam se da će zemlje EU shvatiti nužnu potrebu zajedničkih napora i da je poštovanje evropskih vrednosti jedini način očuvanja evropske energetske nezavisnosti. Ukrajina ima šta da ponudi", dodao je.

Odbivši povećati isporuke, Rusija favorizuje nestašicu i rast cena gasa kako bi postigla puštanje u rad novog podmorskog gasovoda koji povezuje Nemačku sa Rusijom, Severni tok, tvrdi Zelenski, piše Jutarnji list.

Ukrajina, koja finansijski profitira na taksama na ruski gas koji prolazi preko njene teritorije prema Evropi bori se protiv Severnog toka čije pokretanje zavisi od nemačkog regulatora.

Evropske prestonice podržavaju taj projekat, na čelu s Berlinom, dok drugi veruju da će taj projekat podstaknuti evropsku zavisnost od Moskve, što bi ona mogla iskoristiti kao energetsko oružje.

"Rusija želi da prisili Evropu da pokrene Severni tok 2, ne poštujući evropska pravila", ocenio je Zelenski o tom infrastrukturnom projektu sa godišnjim izvoznim kapacitetom od 55 milijardi kubnih metara.

Zelenski predlaže trenutno povećanje isporuka gasa putem ukrajinske mreže i može garantovati ukupan tranzit od 19 milijardi kubnih metara do kraja godine.

"Ukrajinski predlog je potpuno transparentan i jako učinkovit, ako Rusija isporuči gas, Ukrajina će garantovati njegov tranzit prema Evropi", rekao je Zelenski.

Gasprom sada isporučuje 85 miliona kubnih metara gasa dnevno prema ukrajinskoj mreži, dok je pre dve godine dnevna količina iznosila 300 miliona kubnih metara, piše Jutarnji list.

Rusija poriče bilo kakvu ucenu prema EU i optužuje Evropsku komisiju da je zapela u zamku svoje politike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: