Svet

Subota, 21.08.2021.

14:04

Opasnost od požara: GM će opoziv jednog modela koštati milijardu $

Dženeral motors vrši opoziv svih vozila ševrolet bolt kako bi otklonio problem sa baterijom koja može izazvati požar, piše "Forčun".

Izvor: B92

Opasnost od požara: GM će opoziv jednog modela koštati milijardu $
Foto: Shutterstock/Darren Brode

To izaziva niz pitanja u vezi sa litijum-jonskim baterijama koje se sada koriste u skoro svim električnim vozilima, pišu američki mediji.

Predsednik SAD Džo Bajden želi da se konvertuje 50 odsto vozila u Americi, tako da ih umesto motora sa unutrašnjim sagorevanjem pokreću električni motori, kao deo širih napora za borbu protiv klimatskih promena.

Opoziv objavljen u petak odnosi se na 73 hiljade "boltova" sa godinom proizvodnje od 2019. do 2022, kao i 69.000 ranije opozvanih vozila tog tipa.

GM navodi da u retkim slučajevima baterije imaju dve greške nastale pri proizvodnji a koje mogu izazvati požar. Kako kažu, bolt, kao i novi SUV, trebalo bi parkirati napolju dok se ne zamene.

Za prvobitni opoziv okrivljen je proizvođač iz Južne Koreje, fabrika kojom upravlja LG Chemical Solution, GM-ov snabdevač baterijama, ali kompanija je navela da su greške tog tipa moguće i u baterijama proizvedenim u drugim pogonima, a najnovije baterije za bolt proizvode se u LG-ovoj fabrici u Holandu u Mičigenu.

GM je saopštio da će tražiti odštetu od proizvođača baterija, LG-a.

GM je prvi opoziv bolta objavio u novembru nakon izveštaja o pet slučajeva požara, u kojima su dve osobe imale problema zbog udisanja dima a jedna kuća se zapalila.

Proizvodnja bolta samo je delić ukupnog poslovanja GM-a, koji u normalnoj godini proizvede blizu tri miliona vozila, ali je prvi od ambiciozno zamišljenih električnih modela kojima GM ide ka cilju da do 2035. godine prodaje samo električna vozila, piše "Forčun".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: