Svet

Subota, 29.05.2021.

16:22

Oglasio se "Tviter ratnik" - opet

Trka u "komercijalnom svemiru" nastavlja se udarcima na Tviteru.

Izvor: B92

Oglasio se
Foto: Naresh777/Shutterstock

U pitanju je - a šta drugo, nego takmičenje između Ilona Maska i Džefa Bezosa u komercijalnoj svemirskoj industriji.

U prepisci na Tviteru, milijarderi su raspravljali o NASA-inom sistemu za sletanje Artemis (HLS - Human Landing System), prenosi Foks (Fox).

"Programu sistema potrebna je konkurencija, a ne odlaganje započinjanja iz početka. Nacionalni tim ima otvorenu arhitekturu, duboko iskustvo, masovne investicije koje se samofinansiraju i siguran dizajn sa malim rizikom za povratak na Mesec. Krenimo", napisao je Bezosov Blu Oridžin (Blue Origin).

Rogozin: Ilon Mask je kosmički kapitalista

"Za nisku, nisku cenu od...?", Mask je uzvratio.

NASA je Maskovom Spejs iksu (SpaceX) dodelila željeni ugovor od 2,89 milijardi dolara za razvoj prvog komercijalnog "sletača" za ljude koji će spustiti astronaute iz programa Artemis na Mesec 2024. godine.

Zauzvrat, Blu Oridžin i Nacionalni tim podneli su protest na 50 stranica Vladinoj kancelariji za odgovornost (GAO) zbog odluke donete u aprilu. Izvršni direktor Blu Oridžina Bob Smit rekao je za Njujork tajms da kompanija veruje da je NASA-in izbor zasnovan na pogrešnim procenama.

Dobro, Ilone, dokle više?

Uz to, još jedan konkurent, Dajnetiks (Dynetics), takođe je podneo svoj protestnu notu. GAO sprovodi istragu o tom pitanju koje bi trebalo da se zaključi do 4. avgusta.

Ovo nije prvi put da se Bezos i Mask javno nadmeću na društvenim mrežama.

Tako je Mask nedavno, reagujući na Tajmsov izveštaj, napisao da Bezos i Blu Oridžin "ne mogu da ga dignu (do orbite)".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: