Ultimatum Kine: Milijarder predaje kontrolu nad kompanijom?

Peking -- Kompanija Ant grup istražuje na koji bi način njen osnivač, milijarder Džek Ma, prodao svoj udeo i predao kontrolu nad firmom.

Izvor: Index
Podeli
Foto: Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO
Foto: Shutterstock/Frederic Legrand - COMEO

Naime, kineske regulatorne agencije su dale da se nasluti kako bi taj potez mogao smanjiti kontinuirani nadzor Pekinga nad njenim poslovanjem, navode za Rojters poverljivi izvori upoznati sa situacijom.

Vol strit žurnal je ranije objavio da je Ma na sastanku s regulatorima u novembru ponudio prodaju delova Anta kineskoj vladi.

Predstavnici centralne banke, Narodne banke Kine (PBOC) i Kineske regulatorne agencije za bankarstvo i osiguranje (CBIRC) od januara do marta razgovarali su odvojeno i s Maom i s kompanijom Ant, piše Rojters.

Kompanija Ant je porekla da je razmatrala prodaju Maovog udela. "Oduzimanje Maovog udela u grupi Ant nikada nije bilo predmet razgovora", rekao je portparol Anta.

Regulatori dali Mau ultimatum?

Drugi izvor, koji je takođe povezan s kompanijom Ant, kazao je za Rojters da su regulatori Mau naznačili kako mu neće biti dopušteno da proda svoj udeo grupi ili pojedincu s kojima blisko sarađuje, već da će morati u potpunosti da napusti kompaniju. Druga opcija je da svoj udeo prenese na kineskog ulagača koji je povezan s državom.

Za bilo koji od navedenih poteza potrebno je odobrenje Pekinga, navode izvori.

Kako podseća portal Indeks, Džek Ma je u oktobru prošle godine u svom govoru javno kritikovao kineske regulatorne agencije. Njegovo napuštanje Anta omogućilo bi ponovno oživljavanje nekih važnih planova kompanije koji su bili obustavljeni nakon problematičnog govora.

Ma je tokom kontroverznog govora u Šangaju 24. oktobra kritikovao kineski sistem regulacije zbog gušenja inovacija, a globalna bankarska pravila uporedio s "klubom starih ljudi".

"Današnji finansijski sistem je nasleđe industrijskog doba. Moramo postaviti novi za sledeću generaciju i za mlade ljude. Moramo reformirati trenutni sistem", rekao je Ma u svom govoru.

Nešto više od nedelju dana kasnije Antova prva javna ponuda (procenjena na rekordnih 37 milijardi američkih dolara), koja je već dobila zeleno svetlo od kineskog nadzornog tela za hartije od vrednosti, bila je suspendovana. A kineska vlada je nakon Maovog govora pokrenula niz istraga i novih propisa koji su zahvatili veliki deo tehnološkog sektora zemlje.

Nestao na tri meseca

Džek Ma (56), koji je takođe osnovao Alibabu, posle te reakcije kineskih vlasti nestao je na tri meseca iz javnog života. Pojavio se kratko u januaru, pa se onda opet povukao u privatni prostor.

Kineski regulator izrekao je 10. aprila ove godine Alibabi novčanu kaznu od 18,23 milijarde juana (2,79 milijardi dolara) zbog zloupotrebe dominantnog položaja na tržištu, čime je prekršio propise o slobodnom tržišnom nadmetanju.

Državna uprava za regulaciju tržišta utvrdila je istragom da je platforma Alibaba nekoliko godina zloupotrebljavala dominantnu poziciju na tržištu, onemogućujući pojedinim prodavcima korišćenje drugih platformi za trgovinu, ističe regulator.

Nekoliko dana kasnije centralna banka od je Anta zatražila da postane holding, čime bi podlegao određenim bankarskim pravilima koja bi mogla sprečiti njegov dalji rast.

Ma je već ranije odstupio s čelnih korporativnih pozicija, ali i dalje ima značajnu kontrolu nad Antom i Alibabom. Iako je vlasnik samo 10 odsto udela u Antu, Ma kontroliše firmu putem povezanih subjekata. Naime, Ma ima 34 odsto udela u Junbou (Yunbo), koji ima kontrolu nad još dva entiteta koji zajednički poseduju udeo od 50,5 odsto akcija Anta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 128 idi na stranu