SAD: Prekinite sa gradnjom Severnog toka 2 ili se suočite sa sankcijama

Američko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je kompanije da prekinu aktivnosti na izgradnji gasovoda Severni tok 2 ili se suoče sa sankcijama.

Svet

Izvor: B92

Petak, 19.03.2021.

14:39

SAD: Prekinite sa gradnjom Severnog toka 2 ili se suočite sa sankcijama
Foto: Profimedia

Amerikanci su projekat nazvali ruskim planom za podelu i slabljenje evropske energetske sigurnosti.

Američki zvaničnici poručili su da prate i procenjuju informacije o kompanijama koje rade na projektu.

"Bilo koji entitet koji je uključen u izgradnju rizikuje američke sankcije i trebalo bi odmah napustiti rad na gasovodu", navodi se u izjavi.

Državni sekretar Entoni Blinken je upozorio kompanije da "odmah zaustave izgradnju" te dodao da administracija Džoa Bajdena namerava da zadrži sankcije koje je doneo kongres 2019. godine, a koje su dodatno proširene 2020. godine, prenosi portal Kliks (Klix).

U izjavi se naglašava da su i prethodne američke vlasti jasno stavile do znanja da je gasovod ruski geopolitički projekat namenjen podeli Evrope i slabljenju evropske energetske sigurnosti.

Blinken je plan izgradnje gasovoda, kojim će se ruski prirodni gas isporučivati direktno u Nemačku podmorskim cevovodima u koritu Baltičkog mora, nazvao "lošim poslom za Nemačku, za Ukrajinu i za naše saveznike i partnere iz srednje i istočne Evrope".

Severni tok 2 udvostručiće kapacitet postojeće infrastrukture za isporuku gasa, a njegova direktna ruta zaobići će tradicionalne tranzitne zemlje poput Ukrajine i Poljske, što bi ih potencijalno ostavilo bez tranzitnih prihoda.

Projekat izgradnje je takođe izazvao bojazan da će Rusija koristiti gasovod kao polugu za širenje uticaja u Evropi.

Američki zakoni o sankcijama zahtevaju od Ministarstva spoljnih poslova da kazni kompanije uključene u instalaciju, sertifikaciju ili osiguranje projekta na čijem je čelu ruska naftna kompanija Gasprom, zajedno sa zapadnim partnerima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

15 h

Podeli: