Stižu posledice velikog "bankarskog zemljotresa" : Akcije odmah pale na najniži nivo od 1998.

Akcije HSBC i Standard Čarterda pale su danas na najniži nivo od 1998.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.09.2020.

14:58

Stižu posledice velikog
Foto: Depositphotos, okuka67

Akcije su pale nakon medijskih izveštaja da su i one, pored Barkliz i Dojče banke, skoro dve decnije prebacivale velike sume navodno nelegalnih sredstava uprkos upozorenjima na poreklo novca.

Portal BazFid i drugi mediji objavili su članke zasnovane na procurelim izveštajima o sumnjivim aktivnostima (SAR) banaka i drugih finansijskih kompanija podnetim Mreži za praćenje finansijskog kriminala Ministarstva finansija SAD (FinCen), navodi Rojters.

Akcije HSBC-a su pale u Londonu za čak 3,6 posto, na najniži nivo od azijske valutne krize 1998. godine, a od početka godine se njihova vrednost gotovo prepolovila.

Standard Čarterd banka je takođe pala 3,6 procenata, spustivši se na najniži nivo u poslednje 22 godine u svetlu opšte rasprodaje na berzi, oborivši indeks evropskih banaka STOKS za 4,0 odsto.

BazFid NJuz je došao u posed više od 2.100 SAR dokumenta, koji sami po sebi nisu nužno dokaz nedela, i podelio ih sa Međunarodnim konzorcijumom istraživačkih novinara (ICIJ) i drugim medijima.

Najviše izveštaja o sumnjivim gotovinskiom transakcijama odnosi se na Dojče banku, čije su se akcije danas stropoštale za 5,2 procenta.

HSBC sa sedištem u Londonu i Standard Čarterd su, pored ostalih globalnih banaka, u poslednjih nekoliko godina platile milijarde dolara kazni zbog kršenja američkih sankcija prema Iranu i propisa za borbu protiv pranja novca.

U dosijeima FinCen-a nalaze se informacije o transakcijama vrednim više od dva biliona dolara u periodu između 1999. i 2017. godine, koje su odeljenja za internu reviziju finansijskih institucija označila kao sumnjive.

Prema SAR izveštajima, banke su često vršile transfere za kompanije registrovane u ofšor rajevima, poput britanskih Devčanskih ostrva, ne znajući krajnjeg vlasnika računa, dodaje se u tekstu.

U nekim slučajevima, kako se napominje, banke su nastavile da prebacuju sumnjiva sredstva čak i nakon što su ih američki zvaničnici upozorili da bi se mogle suočiti sa krivičnim gonjenjem ako nastave da posluju sa kriminalnim ili korumpiranim režimima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka ima problem

Nemačka se suočava sa nedostatkom radne snage, posebno u visokokvalifikovanom sektoru, a prethodne godine u zemlji je bilo oko 570.000 nepopunjenih radnih pozicija, piše Dojče vele.

9:02

6.5.2024.

1 d

Podeli: