Dobili tužbu zbog sira: Čija je feta?

Atina -- Grčka je formalno od Evropske unije zatražila da se započnu zakonske procedure protiv države Danske zbog prisvajanja feta sira.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, ajafoto
Foto: Depositphotos, ajafoto

"Ministar poljoprivrede je odobrio aktivaciju zakonskih procedura Evropske komisije protiv Danske zbog narušavanja propisa o oznakama porekla robe", navelo je Ministarstvo poljoprivrede Grčke u saopštenju.

Feta je prepoznatljiv, amblemski grčki prozvod, kažu iz ministarstva, dodajući da je Danska "odbila da sarađuje" po pravilima Evropske unije.

Ovo je omogućilo danskim proizvođačima da proizvode "imitaciju fete" i da izvoze "imitacije sireva EU" u zemlje koje nisu članice Evropske unije, kažu u Atini.

Feta sir je jedno od brojnih jela i pića specifičnih za neki region oko koga se spore evropske zemlje, kako bi uspostavile i zadržale zvanično mesto porekla proizvoda, piše portal Grik reporter.

Tokom 2005. godine Evropski sud pravde odbio je žalbu Nemačke i Danske, podržanu od Francuske i Velike Britanije, kojom bi bilo ostvareno pravo njihovih proizvođača da nastave sa korišćenjem imena feta sira za beli, salamurom natopljen sir proizveden u tim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 175 idi na stranu