Komšije dobijaju najnapredniju verziju američkog sistema "Patriot"

Tokom 2020. godina rumunska vojska dobiće tehnološki najnapredniju verziju američkog sistema za protivvazduhoplovu i protivraketnu odbranu "Patriot".

Svet

Izvor: B92

Nedelja, 15.03.2020.

09:36

Komšije dobijaju najnapredniju verziju američkog sistema
Foto: Depositphotos/huettenhoelscher

Bukurešt je najnoviji korisnik ovog sistema u Evropi i drugi na Balkanu nakon Grčke.

Za njegovu nabavku izdvojeno je 3,9 milijarde dolara, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Za taj novac Rumunija će dobiti sedam jedinica "Patriota" sa 28 lansera, 56 raketa GEM-T sa povećanom sposobnošću za obaranja balističkih raketa i 128 raketa PAC-3.

Projekat tehnološki najnaprednijeg "Patriota" uključuje modernizaciju više sklopova sistema i testiranje na poligonu i realnim borbenim uslovima u Saudijskoj Arabiji.

Projekat pod nazivom PDB 8.1 (Patriot Post Deployment Build 8.1) vredan 314 miliona dolara vodiće proizvođač "Patriota", američka kompanija Rejtion, a zajednički ga finansira 17 zemalja aktivnih i budućih korisnika, među kojima je i naš sused Rumunija.

Sistem će biti unapređen kako bi mogao da se bori protiv narastajućih pretnji iz vazdušnog prostora, a ideja vodiljia biće iskustva sa terena u pogledu obuke, održavanja i korišćenja svih delova sistema u realnim borbenim situacijama.

Unapređena verzija “Patriota” imaće i unapređeni korisnički interfejs za borbenu posadu WMI (Warfighter Machine Interface) koji pruža trodimenzionalnu sliku bojnog polja.

Kao još jednu opciju, proizvođač navodi veću otpornost na sajbernapade i manje troškove redovnog održavanja.

Kao deo projekta modernizacije Grčka planira da pošalje jedinicu "Patriota" sa ukupno 130 vojnika u Saudijsku Arabiju, kako bi zaštitila saudijska naftna postrojenja od napada Huta iz Jemena i na taj način proverila sistem u stvarnoj borbenoj situaciji.

Obe verzije raketa su korišćene u borbenim uslovima u invaziji na Irak 2003. godine i pokazale su visoku preciznost (oborili su sve Sadamove rakete i dva američka aviona).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

23 h

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Podeli: