Avionska karta jeftinija od šoljice kafe - "Žele da povrate poverenje putnika"

Peking -- Milioni ljudi suočavaju se sa restrikcijama putovanja zbog širenja koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli

Kineske avio-kompanije su odlučile da ponude jeftine avio-karte, a koliko su snizili cene govori činjenica da neke karte koštaju koliko i šoljica kafe u ovoj zemlji.

Spring erlaljns, prema Saut Čajna morning post-u, nudi kartu u jednom smeru od Šangaja do Čongćinga za svega 29 juana (4,10 dolara). Primera radi, kafa late u Starbaksu u Kini košta 32 juana (4,5 dolara).

Ipak, oni koji su u potrazi za jefitnim letovima, moraće da budu članovi kluba redovnih korisnika avio-kompanije.

Kompanija nudi i kartu u jednom pravcu od Šangaja do Harbina, put od 1.600 kilometara, za 69 juana ili 9,80 dolara.

Kompanija Šenžen erlajns objavila je da u ponudi ima karte koje koštaju 100 juana (oko 14 dolara) od Šenžena do Čongćinga, destinacije udaljene oko 1.000 kilometara.

"Mnogi kineski avio-prevoznici imaju direktne podsticaje od države da održavaju ključne domaće pravce", napominje Luja Ju, analitičar "Benk of komujnikejšn interešnel".

Objave o jeftinim letovima prate vesti da je gotovo polovina populacije Kine, to jest više od 780 miliona ljudi, pogođena restrikcijama putovanja uzrokovanim koronavirusom, piše Si En En.

Dve trećine domaćih letova planiranih za februar su otkazani što stavlja veliki pritisak na avio-prevoznike i aerodrome širom Kine.

Kineski analitičari napominju kako kompanije u ovom trenutku samo žele da stabiilizuju domaću potražnju i povrate poverenje putnika.

strana 1 od 184 idi na stranu