Na pomolu još jedna recesija?

Rim -- Ekonomija Italije potonula je za 0,3 odsto u poslednjem kvartalu 2019. godine, što je najveći pad zabeležen u poslednjih šest godina.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos, Antartis
Foto: Depositphotos, Antartis

Veliki broj ekonomista veruje da je zemlja bila na ivici recesije i pre izbijanja koronavirusa, koji ju je dodatno oslabio.

Usled svetske finansijske krize 2008. godine, BDP Italije se smanjio za devet odsto i od tada ima poteškoće na ekonomskom polju.

Lorenco Kodonjo, bivši glavni ekonomista italijanskog trezora, predviđa pad BDP-a između 0,5 i jednog procenata u prvom tromesečju, čime bi Italija mogla da uđe u četvrtu recesiju od 2008. godine.

"Prvi uticaj odraziće se na turizam i maloprodaju jer će ljudi ostajati kod kuće i otkazivati hotelske rezervacije", kaže i dodaje da će kasniji uticaj još snažnije pogoditi kompanije kroz poremećaje u lancima snabdevanja.

Laura Kasteli, zamenica ministra finansija, rekla je da bi EU trebalo da bude spremna da ponudi finansijsku pomoć Italiji ukoliko ona bude znatno oslabljena. koronavirusom.

Škole, univerziteti, sportski događaji, kao i poslednji dani karnevala u Veneciji su otkazani, a velikom broju radnika je naloženo da ostanu kod kuće kako bi pomogli u zaustavljanju širenja virusa.

"Postoje sredstva koja bi Evropska unija mogla da nam pruži, a koja su povezana sa događajima koji bi mogli znatno da utiču na BDP zemlje", rekla je Laura Kasteli.

"Nadamo se da nam neće biti potrebna pomoć, ali ovo je situacija u kojoj EU mora da deluje ukoliko bude neophodno", zaključila je.

strana 1 od 184 idi na stranu