Ovo je najveća korporacija na svetu, sada je vrednija od Majkrosofta

Saudijska naftna kompanija Saudi Aramko izašla je krajem prošle godine na berzu kada je njena vrednost procenjena na 1,7 hiljada milijardi dolara.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.01.2020.

09:15

Ovo je najveća korporacija na svetu, sada je vrednija od Majkrosofta
Foto: Depositphotos, Ali Haider

Nešto kasnije je dosegla čak dve hiljade milijardi dolara, da bi se potom blago umanjila.

Saudi Aramko čiji je vlasnik princ Salman, je time postala najvrednija javna kompanija na svetu u ovom trenutku, ispred američkih divova Epla, Majkrosofta, Alfabeta , Amazona, itd.

No, ona nije najvrednija kompanija u istoriji čovečanstva, prenosi biznis info.ba.

Ta titula, prema procenama stručnjaka, pripada Holandskoj istočnoindijskoj kompaniji (Dač ist Indija Co, ili VOC). Ova kompanija na vrhuncu svoje moći imala je vrednost od čak 8,28 hiljada milijardi dolara, usklađeno sa inflacijom.

To je bila prva međunarodna korporacija i prva kompanija koja je ponudila svoje deonice javnosti, čime je praktično provela prvu inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO).

Ova kompanija poznata po skraćenici VOC prema njenom imenu na holandskom (Vereenigde Oost-Indische Compagnie), osnovana je 1602. kraljevskom poveljom kojom joj je poveren 20-godišnji monopol na trgovinu s Azijom.

VOC je postojao skoro 200 godina. Tokom skoro dva veka, VOC je poslao skoro milion ljudi u Aziju, više nego ostatak Evrope zajedno. Kompanija je upravljala sa više od 5.000 brodova i uživala je u velikom profitu od trgovine začinima. Bila je veća od mnogih država.

Delimično zbog ove kompanije Amsterdam je dva veka bio finansijski centar kapitalizma. VOC je transformirao svet i finansijska tržišta.

Kompanija je bila veoma uspešna do 1670-ih kada su izgubili poziciju na Tajvanu, i suočili se sa jačom konkurencijom Engleske i drugih kolonijalnih sila. No, niske kamate omogućile su joj da finansira trgovinu kroz zaduženja.

Visoke cene održavanja ispostava širom Azije, dugovi i manjak kapitala dosta su potkopali VOC, ali je on ipak sve do 1780-ih ostao velika multinacionalna korporacija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: