Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista

Rafinerija u Zaviji je najveća aktivna rafinerija u Libiji, a u protekla dva dana bila je meta zračnih napada snaga lojalnih lideru separatista s istoka zemlje.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.12.2019.

12:20

Najveća naftna rafinerija u Libiji pred zatvaranjem zbog napada Haftarovih separatista
Foto: Depositphotos, TTstudio

Nacionalna naftna kompanija Libije (NOC) saopštila je da bi moglo da dođe do obustave njenog rada zbog zračnih napada i sukoba u zapadnon regionu Zaviji-

U saopštenju se navodi da su najmanje tri avionske bombe u proteklih 48 sati pale u neposrednoj blizini rafinerije i skladišta u luci Zavija.

Rafinerija u Zaviji trenutno je najveća aktivna rafinerija u Libiji i nalazi se svega 49 kilometara zapadno od Tripolija, prenosi Anadolija.

Libija je poprište duboke političke i sigurnosne krize još od 2011. godine kada je ubijen Muamer Gadafi. Od tada traje borba za dominaciju između rivalskih tabora sa sedištima u Tripoliju i Tobruku.

Lider separatističkih snaga na istoku Libije Kalifa Haftar u aprilu je pokrenuo napad za zauzimanje Tripolija, što su snage Vlade nacionalnog jedinstva Libije osujetile operacijom "Borkan al-Gadab". Haftar je 12. decembra saopštio da pokreće novi napad na Tripoli.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan u četvrtak je izjavio da je međunarodno priznata Vlada nacionalnog jedinstva Libije zatražila pomoć i da će turski parlament o mogućoj vojnoj pomoći razmatrati početkom januara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija ostaje bez goriva?

Ukrajina sve više uništava rafinerije nafte unutar Rusije, smanjujući moskovske zalihe i izazivajući skok lokalnih cena.

15:08

4.5.2024.

1 d

Podeli: