Turska kupuje još jednu partiju S-400?

Ankara/Moskva -- Postoji velika verovatnoća da će Moskva i Ankara sledeće godine potpisati ugovor o dodatnoj isporuci Turskoj partije ruskih raketnih sistema S-400 "Trijumf".

Izvor: Sputnik
Podeli
Foto: Depositphotos, zaykinoleg.gmail.com
Foto: Depositphotos, zaykinoleg.gmail.com

"Postoji prilično velika verovatnoća da se to desi", saopštio je direktor Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije Dmitrij Šugajev.

Prema njegovim rečima, strane sistematski rade na tom pitanju i žele da sarađuju u toj oblasti, prenosi Sputnjik.

U novembru je generalni direktor "Rosoboroneksporta" Aleksandar Mihejev rekao da je Rusija isporuku PVO sistema S-400 Turskoj završila pre predviđenog roka, uprkos sankcijama.

Kasnije je šef Sekretarijata za odbrambenu industriju Turske Ismail Demir saopštio da druga faza isporuke ruskih sistema PVO odbrane S-400 Turskoj predviđa njihovu zajedničku proizvodnju, što bi moglo biti realizovano do kraja 2020. godine.

On je dodao da se nastavljaju tehničke konsultacije sa ruskom stranom o delimičnoj proizvodnji komponenata S-400 u Turskoj.

"Rosoboroneksport" je ugovor o isporuci protivraketnog sistema S-400 "Trijumf" Turskoj potpisao u aprilu 2017. godine u Moskvi. To je najveći izvozni ugovor Rusije sa nekom od zemalja NATO-a. Prema njemu, Rusija je isporučila Turskoj četiri diviziona sistema PVO S-400 u vrednosti od oko 2,5 milijardi dolara.

Isporuke sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 201 idi na stranu