Mega-investicioni projekat: Nemci ulažu 10 milijardi dolara u kompleks u Kini

Berlin -- Najveća svetska hemijska kompanija BASF počela je radove na izgradnji petrohemijskog projekta u južnoj kineskoj provinciji Guangdong.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, alexraths
Foto: Depositphotos, alexraths

Ulaganje u vrednosti od deset milijardi dolara, je, kako navodi RT, najveće ulaganje u 154-godišnjoj istoriji te nemačke kompanije.

Projekat "Verbund", koji će biti realizovan u kineskom gradu Džanđangu, biće prvi hemijski kompleks u Kini koji je u potpunosti u stranom vlasništvu.

"Drago nam je što napreduje naš mega-investicioni projekat u Kini", izjavio je Martin Brudermuler, predsednik Upravnog odbora BASF, i dodao da će nova lokacija tog projekta biti "uzor za održivu proizvodnju koja će doprinijeti razvoju cirkularne ekonomije u Kini".

U tom pogonu će se proizvoditi uglavnom inženjerska plastika i termoplastični poliuretan (TPU), kao i neki petrohemijski proizvodi koji se naširoko koriste u industriji automobila, elektronike i novih energetskih vozila.

Prva faza projekta će, kako se očekuje, biti pokrenuta 2022. godine, sa proizvodnim kapacitetom od 60.000 tona godišnje. Planirano je da celi projekat bude završen do 2030. godine.

Projekat "Verbund" postaće treća najveća proizvodna lokacija BASF-a posle Ludvigšafena u Njemačkoj i Antverpena u Belgiji.

Kompanija očekuje da će Kina, najveće svetsko trzište hemijskih proizvoda, činiti 50 procenata svetske potražnje za hemikalijama do 2030. godine, što je povećanje u odnosu na aktuelnih 40 procenata.

BASF je dugi niz godina prisutan na kineskom tržištu, a samo prošle godine je tamošnjim kupcima prodao proizvode u vrednosti većoj od 7,3 milijarde evra.

strana 1 od 195 idi na stranu